FACEBOOK

Властта се хвали с 4 088 ваксинирани, но пак сме в дъното

Теповете ни пак са 6 пъти по-бавни от тези в Гърция и над 30 пъти сме назад от Израел

В страната започна четвъртата фаза на ваксинация, а НОЩ и МЗ усилено се хвалят с броя бити инжекции срещу коронавирус през почивните дни. По данни на щаба 4 088 души са ваксинирани през последното денонощие, което е 6 пъти по-малко от съседна Гърция и над 30 пъти по-малко от Израел (абсолютно сравними по население държави). Целокупно от началото на кампанията са засегнати 108 хиляди души. От тях две дози са поставени на по-малко от 27 хиляди души или 1/3, което не може да се нарече масово.

Новината е похвална на фона на факта, че в някои от уикедните преди седмици имаше и по 22 ваксинирани или дори по-малко. Въпреки това оставаме на дъното по темпове в общоевропейски план.

И до сега не става ясно защо здравните власти у нас не предвиждат ваксиниране в аптеките, което стана практика в цяла Европа и значително ускорява процеса на имунизация на населението. От 19 минути зададохме този въпрос на МЗ, но той остана игнориран.

Същевременно възрастнте хора, които са в най-рисковата група са и най-малко сред ваксинираните. А именно те са големият проблем, тъй като по-младите имат по-добър имунитет. Припомняме, че ваксината AstraZeneca, с която се запасихме най-щедро се оказа рискова за лицата над 55 години. Въпреки зелената светлина от ЕК, всяка страна може да прецени сама дали да я прилага на база на свои проучвания (каквито се оказа, че нямаме). Така Германия, Австрия, Италия, Полша и други не я одобриха за хора над 55 и над 65 г ., които са най-уязвими, а Швейцария дори не я допусна в страната си.

По-младите, които са сред лицата на първа линия също се оказаха в сипъка на чакащи. Както заяви здравният министър Костадин Ангелов
Самото ваксиниране през почините дни мина под формата на огромни опашки, които сами по себе си са потенциална заплаха за разпространение на коронавирус.

Другият куриоз се оказа, че ген.-майорът проф. д-р Венцислав Мутафчийски реши да даде личен пример и започна сам да ваксинира желаещите от опашките пред ВМА. Напомняме, че шефът на НОЩ иначе е коремен хирург.

Междувременно в кампанията за ваксиниране срещу коронавируса се включиха и нови болници, като повечето от тях работят през почивните дни и приемат всички желаещи да им бъде поставена ваксина (Виж още на стр. 13).


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени