FACEBOOK

БАН има К19 ваксина, държавата не я финансира

Наляха милиони за AstraZeneca, която е отхвърлена в други страни, но не дадоха и 300 хил. лв. за нашата разработка

До месеци ще бъде представен български препарат, който създава имунен отговор за всички мутации на коронавируса за разлика от AstraZeneca, на която кабинетът налива стотици милиони, но усилията на учените ни остават без подкрепа от властта. „БАН ще е готова през лятото да покаже прототипа на ваксината си срещу Ковид-19”, заяви шеф-имунологът проф. Андрей Чорбанов на Академията в ефира на ON AIR.

„Държавата категорично игнорира всичко, което се прави. Аз основно си говоря, те не говорят. Получаваме в момента дарения от различни организации. Ще изразя своята благодарност към всички, които ни помагат. Ще отсрамим страната и науката", подчерта ученият. По думите му институциите не се съветват с учените за каквото и да е било, а търсят помощта им след вече минали събития.

"Не става дума за много пари. Нашата ваксина е със специален носител, абсолютно безвредни частици. Една машина струва 120 хил. долара, тази инвестиция е смешно малка на фона на това колко може да спечели държавата, ако произвежда сама продукт. Нашата ваксина ще отговори на всичките мутации и ще довършим експеримента", категоричен е имунологът. Напомняме, че премиерът Бойко Борисов обеща на БАН милиони за разработване на наша ваксина още по време на първата вълна на пандемията, но в крайна сметка учените ни останаха без държавно финансиране.

Проектът дори не се оказа сред седемте, одобрени от фонд Научни изследвания на МОН.  Той не получи 300 000 лв. - таванът, за който можеше да се кандидатства. За сметка на това френският институт Пастьор например финансира проекта на БАН със 70 000 евро.

На този фон кабинетът закупува чужди ваксини, които се вече се отличиха със съмнителен ефект за здравето. Правителството явно фаворизира препарата AstraZeneca, който иначе беше подложен на критики, върнат или дори забранен в други страни.

България продължава изостава от другите страни в ЕС с темпа на ваксиниране и основната причина за това е малкото количество доставяни ваксини. Причината за това пък е, че държавата е предпочела да поръча повече от ваксината на Astra, която до последно беше одобрена от ЕК.

От 19 минути попитахме Министерството на здравеопазването дали има наши изследвания на въпросната ваксина, кога и на каква база Агенцията по лекарствата я разреши - нещо, което Швейцария не направи. Припомняме, че въпреки зелената светлина от ЕК, всяка страна може да прецени сама дали да я прилага на база на свои проучвания. Германия, Австрия, Италия, Полша и други не я одобриха за хора над 55 и над 65 г ., които са най-уязвими.

От МЗ заявиха, че се позовават на централизирана процедура в ЕС, а значи у нас не са правени отделни изследвания, въпреки че AstraZeneka не е изпробвана върху възрастни хора над 55 години. Напомняме, че в много  други държави в ЕС, сред които Германия и Австрия няма да  прилагат препарата за тази възрастова група, тъй като той не осигурява превенция. А Швейцария дори не я допусна в страната си.

Оказва е, че по отношение на южноафриканския щам, в различните страни, които вече го минаха се отчитат едва 10-22% ефективност, което е фактическа несъстоятелност.

Не се разбира каква е логиката (при положение, че предварително се знаеше, че AstraZeneca се пробва само върху хора до 55 г.) България първоначално да откаже ваксината на Pfizer, за да вземе повече бройки от AstraZeneca.

Проф. Чорбанов обясни, че в момента хората нямат основа, чрез която да направят избор с коя ваксина е най-добре да се имунизират.

По думите му във ваксината на AstraZeneca има маймунски щам, който не заразява добре човешките клетки и затова тя показва по-ниска ефективност, а руската държава има много опит по правенето на ваксини, затова не трябва да бъде подценявана.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени