ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 4 АПРИЛ 2021 Г.?
ГЕРБ
БСП
ДПС
Има такъв народ - Слави Трифонов
Изправи се! Мутри вън! - Мая Манолова и Триото
Демократична България
Републиканци за България - Цв. Цветанов
ВМРО
НФСБ - ВОЛЯ
АТАКА
Възраждане
България на труда и разума - БТР
Други
Не съм решил/а
Няма да гласувам

резултати
FACEBOOK

101 000 повече внесени от бити ваксини, защо?

Изтече и едномесечния срок, в който МЗ трябваше да представи здравния протокол за ЦИК

 „Към ден днешен са внесени 179 290 дози, а от тях са поставени само 77 436”, пише журналистът Аглая Коцева, основателката на Новините на bTV. „Някакви си 101 854 ваксини са някъде си”, констатира тя.

Най-изненадващото е, че антиковидните препарати се твърди, че липсват при наличието на толкова много неизползвани количества.

„Звънях в РЗИ София - ваксини нямало”, посочва Коцева. „По Оня план имаме фази на ваксиниране. Фазите предполагат последователност. Първата фаза започна на 27 декември, втората на 27 януари, третата на 7 февруари. Ако трябваше да се спазват фазите по т. нар. Национален план, трябваше в първата и втората фаза да бъдат ваксинирани общо над 350 000 души”, напомня тя.  „Сега разбирате ли за каква бутафория става дума. Тука има - тука нема. Има ваксини - няма ваксини. Има ваксини - няма желаещи. Има желаещи - няма ваксини. И така има ли ковид, няма ли. Има ли пандемия, няма ли. Има ли мерки, няма ли. Хаосът е пълен! Както написа една колега, шахта с размерите на държава и държава с размерите на шахта”, заключва журналистът.

Същевременно твърденията на щаба в лицето на доц. Ангел Кунчев, че няма желаещи да се ваксинират и това е причината за такива темпове са напълно неоснователни. Така например лекари, зъболекари и служители в администрацията, които ежедневно общуват с огромно количество хора, имат желание, отдавана са се записали, но просто не могат да дочакат да им дойде редът.

Напомняме, че ЕК пожела до края на лятото да бъде ваксинирано 70% от пълнолетното население на страните членки в ЕС. Но и според най-оптимистичните прогнози дотогава  България ще има дози за максимум 1,4 млн. души, или за под 25% от населението. Предвид факта, че в момента имаме препарат, но не се провежда масова ваксинация и това изглежда невъзможно.

По изчисления на авторитетното издание Политико при сегашния темп на ваксиниране страната ни  се очаква да бъдат постигнати 70% през август месец 2040 г. – след 19 години.
Същевременно в цяла Европа вече стана практика ваксините срещу коронавирус да се бият директно в аптеките, което значително ускорява процеса на имунизация на населението. У нас обаче засега не се предвижда подобна практика.

На този фон изтече повече от месец от поставения от самия министър Ангелов срок, в който Министерството на здравеопазването трябваше да изготви здравния протокол за ЦИК за безопасното провеждане на парламентарните избори.

„На проведените консултации на 05.01.2021г. при президента Румен Радев, здравният министър Костадин Ангелов заяви неколкократно, че в деня на издаване на указа с който се определя датата за провеждане на избори за 45-то Народно събрание, ще представят здравен протокол! 30 дни след указа (издаден на 14.01.2021), здравен протокол все още няма!”, констатира главният секретар на държавния глава Димитър Стоянов.
Месец и половина преди вота няма конретика по протичането на изборите заради липсващите разписания от здравните власти, които да гарантират здравето на гласоподавателите.

Припомняме, че именно министър Ангелов пришпорваше президента Радев да насрочи дата за вота, за да можели властите да представят и здравния протокол. Държавният глава обяви 4 април за изборен ден още на 14 януари. А, ако беше 28 март, както искаха управляващите!

„Умишлено не провеждат информационна кампания за безопасни избори, не са обявили здравен протокол, не се ваксинират участниците в избирателните комисии”, посочи на свой ред съпредседателят на Демократична България  Христо Иванов. „Целта е да се насажда страх от заразяване в изборния процес, за да постигнат ниска избирателна активност”, смята той.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени