FACEBOOK

БСП подгони Паргов за нещо, което не е направил

С обвинения в „задкулисие” и "вождизъм", но с конкретика, която не отговаря на истината, освен това е в нарушение на мандатността, от Позитано 20 атакуват лидера на столичните социалисти Калоян Паргов.

Пресцентърът на Левицата разпространи информация, че социалисти от БСП-София са събрали подписка с настояване той “да бъде наказан” от Националния съвет (НС) за дейността му в СОС. Текстът разпространен до медиите обаче се оказа анонимен - нито имена, нито брой - говори се за 30 от 8000 членове в града.

Същевременно от самата градска структура пуснаха опровержение до медиите и посочиха, че информацията е подвеждаща. От там обявиха, че не са приемали никаква позиция срещу шефа си.

В спорната декларация: "Вследствие на участието на общински съветници на БСП-София в скандалната сделка за осветлението в столицата, разкрита от Борис Бонев, участието им в избора на председател на Общинския съвет на София от ГЕРБ, неглижирането на дейността на градската организация, както и фактът, че Градският съвет на БСП-София не заседава редовно и взима решенията еднолично", пише в изреждането от Позитано. По т. 1 сделка няма, а с 15 от 61 съветници при ясно мнозинство на ГЕРБ и ВМРО БСП не пее в СОС.

От написаното от централата на БСП излиза също, че общинските съветници на Столетницата в столицата са помогнали и за избора на Георги Георгиев за нов шеф на СОС, което обаче според гласуването тогава не отговаря на фактите.

Самият Паргов обаче дори не присъства физически на въпросното заседание и не гласува, а именно това е основното обвинение срещу него. При ясно мнозинство той не би и променил нищо. Освен това, според установената практика се избира председател от най-голямата партия в СОС (точно както става и в парламента).

Благодарение на това не най-голямата партия, каквато е БСП получава подкрепа за свои заместник-председатели в СОС, също както и в НС. По същата причина Левицата многократно е гласувала в подкрепа на парламентарни шефове от ГЕРБ от рода на Цецка Цачева или Цвета Караянчева.

"Социалисти от градската организация на БСП-София събраха подписка с призив НС на БСП да предприеме необходимите действия за налагане на наказание на председателя на Паргов", се посочва още в декларацията, изпратена от централата на Нинова.

По инфо на 19' очакваната санкция е 1 година забрана той да изпълнява представителни длъжности – т.е. да бъде шеф на софийската партийна организация. По всичко личи, че предстои и изваждането му от НС на Левицата, но вероятно без изключване от БСП. В становището се настоява и за насрочване на градска конференция за избор на председател на 22 март.

Според устава на БСП мандатът на Паргов (също както и на соцлидера) е 4 години и изтича през 2024г., след като  Нинова не успя да го бутне през 2020 г. Изглежда обаче, че основният документ на партията отдавна няма значение, след като през последните 2 години редовно се прескача.

Най-интересно изглежда обвинението срещу Пагов в „еднолично взимане на решения”, което иначе е стабилна практика от страна а ръководството в БСП при председателството на Нинова. Напомняме, че самата тя погази устава на партията за 2-ри път след 2019 г., за да запази поста си след поредния изборен разгром.

От своя страна Паргов свиква градска конференция на столичната БСП  през почивните дни, за да получи вот на доверие.  „Несправедливо е трийсетина души от 8000 да определят съдбата на най-голямата организация на партията в страната. Предлагам ние да направим нашия избор "на светло" - на 19-ти март”, обяви той.

Припомняме, че Паргов отдавна е в опозиция на Нинова в БСП, след като през 2016 г. тя стана шеф с неговата решаваща помощ, включи го в ИБ, а после го низвергна. Това е поредният случаи, в който се стига до наказание на нейни критици. Последните два пъти противниците ѝ бяха изключени.

В края на 2021 г., бившият зам. на Нинова и настоящ неин противник Кирил Добрев бе изненадващо изключен от партията. Преди него ръководството на БСП изключи бизнесмена Георги Гергов от партията. Това са другите двама с основен принос за избора й през 2016 г. Факт!

Самата Нинова определя тези две решения в традиционния за нея аргумент като част от битката със "задкулисието" в партията.  По повод искането срещу Паргов в сряда тя обяви, че още “не е запозната”.

 

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени