FACEBOOK

Депресията е и генетична, трае 9 – 12 месеца, не се лекува с хапове и алкохол, а как?

Ако сте от от хората, които на празници, особено зимните, или след тях изпадат в потиснато настроение, или пък имате обективни причини за депресия – любовни, делови, здравни, ще ви бъде полезно да прочетете следващите редове на днешния ни лайфхак. Ще отговорим на няколко важни въпроса, като на първо място е може ли лошото настроение да ни е вродено? Според последните научни изследвания депресията може да бъде генетично предадена, или по-точно повишената склонност към нея, ако родителите или единият от тях са били от този тип личности.

„Страданията са безсмислени, каквото и да разказват класическите книги и филми – те ни пречат да мислим, да бъдем гъвкави, да продължаваме напред”, категорична е Анна Варга, която е професионален психолог. Не само в България далеч не всички хора са готови да споделят проблемите на потиснатостта си със специалисти като нея. Това е първият праг, който трябва да минем, ако искаме да се справим с депресията и ни липсват достатъчно спокойни, мъдри и опитни приятели, които да ни посътветват какво да правим с потиснатостта. Вторият е, веднъж отишли, да повторим – повечето хора нямат смелостта и волята да го направят, да потретим, да свикнем с мисълта, че споделянето – искрено и лично, е пътят към решението. И докато не сме се справили докрай, да не се оплитаме в нови драми. В никакъв случай решението не са медикаментите например.

Над 60 милиона американци, или всеки 6-и, пият антидепресанти Психолозите са категорични, че хапчетата не могат да лекуват, а само да притъпят симптомите, като съпъстващи ефекти като треперенето на крайниците и намаленото либидо са най-малкият проблем. За да не се повтаря периодично депресията, човек трябва да споделя и да не се страхува да разтоварва душата си, като най-погрешната политика е да „попива” всичко себе си или още по-лошо – да го прави с хапове или с алкохол. Таблетките създават зависимости, най-често изискват и постепенното минаване на „коктейл” от медикаменти, а пиенето задълбочава проблема, също качва дозата, която както неведнъж сме писали е отровата, а също така е много по-полезно да бъде заменяно от нещо, което поне е полезено като айрана, помагащ и за по-добър телесен имунитет.

Психологът е първото стъпало, но ако проблемът ни се окаже по-сериозен и потиснатостта продължи повече от класическите 9 - 12 месеца, продължаваме към второто: психотерапевта. Това е границата между специалистите с психологическо и със здравно образование и експертност. Третото са психиатрите. Дори достигането до тях не е опасно или срамно, това са клишета от соца, когато отношението е било съвсем друго, а воденето на спецотчет е било равнозначно на липса на нормално работа в бъдеще, на шофьорска книжка и още изключвания от средата.

Парите също не са ефективно решение на потиснатостта. Вече имахме лайфхак, който беше посветен на шопинг-терапията и на нейното краткотрайно влияние за балансиране. „Парите не купуват щастие” не е само клише, а реалност. Всъщност, пътуванията са нещо, което парите набавят и би могло действително да помогне при депресия, защото едно от истинските й лечения е смяната на средата, на обстановката.

Защо е така ли? Просто е – защото средата е съществен фактор. При това най-вече природната – количеството слънчево греене, температурата, възможността за естествено движение са много важни за доброто самочувствие на хората, доказват международните научни изследвания. Природните фактори на средата имат много по-голямо значение от създадените от човека.

Мнозина смятат, че големите градове са по-депресивни места от средните или от селата, което е вярно само донякъде. Всъщност икономическото положение е много по-съществено.

И пак не става дума само за пари. Много по-важно е удовлетворението. Международните изследвания доказват, че усърдно работещите хора, които поради това намират и реализация – т.е. обичат онова, което правят и то ги обича, са много по-малко депресивни. Тъй като работата или ученето на нови неща се оказват чудесни лекове против депресия.

Недостигът на сън, комбиниран със стрес, също поражда депресия, докато доброто спане в достатъчен обем, но не прекален – оптимумът е 7-8 часа за хората над 18-годишна възраст, е най-добрият лек природен срещу депресия, особено типичната за всекиго лека. Човешкият, както вече писахме, е пълноценното общуване с чистосърдечно споделяне.

Признават си го и най-добрите психотерапевти като Виктор Каган, който не се шеугва: „Психотерапията е процес, който решава един проблем и ни изправя пред друг”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени