FACEBOOK

Да купуваме ли цветна сол

Какво да правим с времето в карантина

В момента много на мода са цветните видове сол - черна, розова, сива, каква ли не. Някои производители и търговци твърдят, че придобила нова багра, тя вече не е един от "белите убийци", заедно със захарта и брашното. Американските изследвания обаче показват - в цветната сол 98% е натриев хлорид - т.е. същата тази сол. В бялата количеството е 97,7%. Независимо дали става въпрос за каменна или морска сол - каменната е остатък от някогашни океани, химическият състав е практически идентичен.

Всъщност, черната сол например е стар славянски трик - получавала се е чрез горене, сега добавят активен въглен, но тя с нищо не е по-полезна от бялата.

Розовата се получава чрез обработка с водорасли и също не е особено различна от "класическата". Освен по цената, разбира се.

Оказва се, че йодираната сол вече може да е използва за всичко, включително за кисели краставички, без да бомбират, тъй като не е обогатявана.

Много сол има във всичко - от сирената до колбасите - по 300 г от тях ни дават цялата дневна норма от 5 г.

Повечето от нас ядат по 3-4 пъти повече сол от препоръчителната доза.

Лайфхакът е 1: МОЛЯ, НЕ ПОСОЛЯВАЙТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНО САЛАТА И МАНДЖАТА - В ПРОДУКТИТЕ ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ Я ИМА.

Следващият е: ако няма как да устоите да прекомерното количество сол, ПИЙТЕ МНОГО ВОДА, ЗА ДА ИЗМИЕТЕ ИЗЛИШЪКА.

Канадски изследвания обаче показват, че и с това не трябва да прекаляваме, тъй като солта е част от енергизацията на клетките и недостигът й е не по-малко опасен от излишъка.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени