FACEBOOK

5М лв. за Лорер и Яна на Лена и Киро през фирма Насекомо от евро Плана за устойчивост

Не само фирми на Кирил Петков, Асен Васиев и Васил Терзиев са почерпени с одобрени проекти от Плана за възстановяване и устойчивост. Пусналият условията като министър в кабинета Петков - Нинова Даниел Лорер, сега народен представител от ПП, освен съжител под един покрив с Ас. Василев, и депутатката от ПП и съветничка на Кл. Петков като премиер, близката на Лена Бориславова - Яна Балникова също са в играта. Напомняме, че Саша Безуханова, чиято обща фирма с Терзиев печели 2,5М лв. за съществуваща от векове "иновация" - ядливи съдове, е оценител и жури по проектите.


Същата беше лидер на движението MOVE.BG, където изгряха звездите на Кирил Петков и на премиера Денков в политиката, както ни напомня тази прекрасна снимка от онези не така далечни години.


Но ето е съжета с фирмата, взела най-големия проект по европейския План за възстановяване и устойчивост, чиято екологичност на работата е меко казано под сериозно съмнение, особено ако питате обгазяваните от нея ежедневно, ежечасно и ежеминутно жители на Лозен - селище в пределите на Столичната община:


"Проектът с най-висока стойност, одобрен от Министерството на иновациите и растежа е на "Насекомо" АД, регистрирано в село Лозен. Нейният проект е с название "Насекомо 3Б - Данни, роботи и насекоми за кръгова биоикономика". Тя ще получи 4 884 611,10 лв. По-рано тази седмица излезе информация, че гражданите на Лозен протестираха срещу завода на тази компания в селото. "Има миризми, които в момента се установяват от РИОСВ в завод "Насекомо”, но той е печално известен с отделянето на непоносими миризми, които трудно могат да се спрат. Има много сигнали, както писмени, така и устни, и по телефона”, съобщи кметът на село Лозен Георги Младенов. От "Насекомо" отговориха, че реално протест не е имало, а извънредна проверка. Фирмата е собственост на френски граждани. Използвайки принципите на кръговата икономика и производството с нулеви отпадъци, "Насекомо" продукти от насекоми, които се използват във фуражните и земеделски индустрии. Компанията отглежда мухата "Черен войник" за превръщането на отпадъци от растителни произход в биомаса, която след това се трансформира в алтернативен протеин, употребяван за фуражи за животни и риби.

В "Насекомо" работеше Яна Балникова, депутат от ПП и съветник на премиера Кирил Петков, а "Насекомо" се финансираше от фонодве, свързани с Даниел Лорер".


Утре очаквайте загадката, която се крие зад втория по обем на финансирането проект, чието заглавие е непреводимо, а смисълът на целия почин за почти 4,5 милиона лева от нашите джобове съвсем се губи. Напомняме, че голяма част от парите по Плана всъщност са заем, който се финансира от българските данъкоплатци.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени