FACEBOOK

Надцених ви: Терзиев след разкритията за първите 3 г. и $3М в холдинг с управители от ДС и М. Миков от БСП

Изваждането на публикация от Капитал през 2007 г., в която съдружникът на кандидат-кмета на София Васил Терзиев разказва за първите 3, а де юре са 4 години от историята на фирмата в рамките на Кимкооп холдинг, преди това кооперация със същото име, предизвикаха бурна реакция от номинанта на ППДБСС.


Защото БГНЕС задълба в управителния съвет на холдинга и откри, че 3 от 3 проверени за принадлежност членове на борда на фирмата са били служители на службите, а в него е и Михаил Миков - дългогодишен депутат, вътрешен министър и шеф на Народното събрание от БСП. Представяме разследването и отговора:

Стои ли ДС зад прохождането на Телерик?

Скандалът около кандидатурата на младия предприемач Васил Терзиев за кмет на София излиза от обсега на семейството, което се оказа пълно с партизани, генерали, началници на ВКР и Четвърто управление на ДС, кадрови офицери в ПГУ и Шесто управление. На преден план актуална става темата и за прохождането на успешната компания Телерик и дали съществуват тайни обвързаности на генезиса й със зловещата Държавна сигурност и тоталитарното задкулисие.

Светлина по тази актуална за обществото тема хвърля едно съвсем забравено кратко изявление на "Зарко", както го наричат приятелите му. Всъщност става дума за Светозар Георгиев, един от основателите на Телерик и партньор и до сега на кандидата за кмет Васил Терзиев. През далечната 2007-ма година Зарко в момент на откровеност отговаря на читателски въпрос в рубриката „Кариери“ на вестник „Капитал“.

"Вярно ли е, че компанията, постигнала изключителни успехи, е стартирала като "нова бизнес дейност" във фирма за търговия с военна техника", гласи питането на читател. Държавен вестник обявява официално Телерик АД като част от холдинга „Кимкооп Трейдинг“ ООД, който според собственият си сайт официално се рекламира като фирма за търговия с военна техника. Наистина любопитно съвпадение, но интригуващ е отговорът на Зарко: той дословно заявява: „Прав сте, но за съжаление отново няма сензация - през 2002 година, когато Телерик започна дейност, ние нямахме достатъчно средства, за да регистрираме собствена фирма, както и да поддържаме собствено счетоводство, да имаме собствен офис и т.н. Започнахме като нова бизнес дейност в Кимкооп, но винаги сме си вървели по отделен път. Връзката е всъщност роднинска - Кимкооп Трейдинг е собственост на бащата на един от основателите на Телерик."

Всъщност щедрата подкрепа идва от бащата на Зарко – бизнесмена Георги Георгиев, а синът днес сигурно много ще съжалява за това изпуснато признание, което и в момента е налично в интернет. То реално преобръща наложения образ за "млади и чисти" предприемачи, създали "от нищото" могъщия Телерик, който няколко години по-късно продават за космическите близо 300 млн. долара.

Заравяйки се във фирмените регистри установяваме, че всъщност „Кимкооп Трейдинг“ ООД има няколко превъплъщения. Първообразът и е кооперация „КИМКООП“, която стартира дейност още в зората на демокрацията – през 1990 година. Според Устава, с който разполагаме, поне към 30 април 2003 година екипът на задругата е от 9 човека. Сред на пръв поглед неизвестните съдружници блести името на ярка политическа фигура в годините на прехода. Тя едва ли случайно е попаднала в този екип.

Става дума за бившия лидер на БСП и председател на Народното събрание Михаил Миков. Не по-малко интересна се оказва и компанията около него. Имената на трима от съдружниците са били обект на проверки от Комисията по досиетата и са разкрити като свързани със структурите на бившата ДС.

При проверката на ръководните органи на Застрахователна компания „Бургас“ излиза името на Калин Иванов Барзов, като член на ръководството, но така се осветява и името на вербовчика и водещия му офицер от ПГУ - IV Христо Димитров Караколев. Точно той е част от екипа на „ КИМКООП“.

Златко Нейков Златев – агент Карл, работил за II и III управление на ДС е осветен в качеството си на председател на директорите на Беласица ЕАД – Петрич. Третият десар в компанията на „КИМКООП“ е Александър Петров Трифонов, щатен офицер от ПГУ, обявен като вербовчик с решение на Комисията № 108.

През 2001 година Георги Георгиев, бащата на Зарко регистрира Холдинг Кимкооп ООД, в който през годините като негов съдружник и управител се появява и синът му Светозар Георгиев. Именно това е фирмата-ракетоносител на Телерик. Но Георгиев старши остава в съзвездието от свързани фирми със старите си съдружници ДС-ари от Коперация „КИМКООП“.

Така например офицера от ДС Христо Димитров Караколев е свързан чрез фирма СВАРТЕХАВЕТ САН СИЙ . Александър Петров Трифонов е свързан чрез ИНТЕРКОМЕРС-2003-В и ТОПЕНКОНСУЛТ, Златко Нейков Златев е свързан чрез ОРА - ЗЛАТКО ЗЛАТЕВ и ОРАК - ЗЛАТЕВ И С-ИЕ. РЕГИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН СЪЮЗ ЗА СОЦИАЛЕН ПРОГРЕС и СВАРТЕХАВЕТ-СОБО ООД КОМАНДИТНО ДРУЖЕСТВО – пък са в обвързаности с Кооперация „Кимкооп“. Бетахаус София и ДЖОЙН ДЪ ПЛЕЙЪРС са дружества свързан и с Васил Терзиев и Холдинг Кимкооп ООД. Вероятно в този сложен алгоритъм от бизнеси има много други лица, които са с принадлежност към ДС и комунистическата номенклатура, но не са проверявани и за това не са обявени. Амбицията на Васил Терзиев да стане кмет на София освети неволно много тези тайни връзки.

Фирмените регистри днес хвърлят тежки съмнения срещу твърденията на създателите на Телерик, че бизнесът им е плод "единствено на риск и интелект", успели са "без протекции и привилегии". Васил Терзиев при старта на Телерик е трябвало да се интересува в какви зависимости с миналото се намира дружеството, което ги е осиновило. Но явно темата за ДС не го е притеснявала.

При представянето на кандидатурата на ПП-ДБ за кмет на София Васил Терзиев обяви, че няма неудобни въпроси, но само за седмица те се превърнаха в истинска лавина, която може да помете репутацията и амбициите му. Разкаянията за годините на комунизма, идеите за едноименен музей и обещанията за безплатно служене на софиянци вече нямат смисъл, ако въпросите не получат адекватни отговори.

Обяснения дължат и лидерите на ПП-ДБ, които издигнаха тази противоречива кандидатура".

Терзиев на практика потвърждава фактите, но твърди, че няма пари на ДС във фирмата, в своя отговор:

"Последните дни чух какви ли не художествени измислици по мой адрес - истини примесени с много полуистини, пълни лъжи и много креативно навързани манипулации. На повечето нелепици не смятах да отговарям и да слизам на нивото на пишещите, включително на политически лидери, от които бих очаквал повече класа. Явно съм ги надценил. Извинявам се.
Извинявам се и за всички други проблеми от Освобождението досега. И тези, които тепърва предстоят. Разбрах, че съм виновен за всичко, може би не само в тази галактика.
Сарказмът настрана, има едно нещо, което искам да коментирам - генезиса и успеха на Телерик. По две причини.

Първата е, защото за пореден път се налага внушението, че честен успех в България няма. Зад всичко прозират генерали и куфарчета, “нечестен” и “привилегирован” старт. Втората причина е, че с този наратив се омаловажава трудът на хиляди хора, които са минали през компанията от основаването до продажбата ѝ. Тези хора са дали сърце и душа, за да съградим нещо специално, което е станало пример за много други предприемачи и модел за много колеги, които сега имат собствени компании.


Станало е причина на ИТ сектора в България да се гледа с по-друго око. Успехът на Телерик е родил десетки компании и стотици предприемачи и десетки хиляди работни места. Помогнал е на хиляди деца да се научат на програмиране и дигитални умения. Помогнал е и на хиляди да намерят реализация в ИТ сектора. Ефектът от това тепърва ще се усеща.


Но да се върнем към началото… И аз, и Светозар, и много други колеги сме говорили за старта на Телерик и има достатъчно статии и видео репортажи, стига човек да има желание да се образова. Историята за това как ни приюти бащата на Зарко в една празна стая в офиса му. За това как сме мъкнали подарените ни бюра на гръб в 6 етажна сграда. За това как обядвахме с таксиджиите и шофьорите от градския транспорт на обръщалото в Бъкстон.


За малките победи и първите клиенти. За това как изграждаш компания, която продава софтуерни продукти по интернет, без да имаме интернет 3 седмици и оцелявахме с dial-up.


За борбата да оцелеем като компания с малкото спестявания, които имахме. За битките, грешките, трудните уроци. Много истории от този период беше описан тези дни и от много бивши колеги, които застанаха с лицата си зад истината.
Ще коментирам и удобната опорка, че Телерик не е била създадена само със спестявания на Светозар, Христо, Бойко и мен.


Казвам ясно – създадохме компанията без НИТО ЕДИН ЛЕВ И НИКАКВА ВЪНШНА ПОДКРЕПА, освен безплатния офис и това, че нямаше нужда да си регистрираме фирма и да поддържаме счетоводство сами. За последното си плащахме между другото, защото така е редно. И когато пораснахме и се закрепихме, се отделихме. Това стана през 2005 г., когато стигнахме 3 млн. долара оборот. След 3 трудни години, но все нагоре - 2002 с 20 хил. долара оборот, 2003 с 250 хил. долара, 2004 направихме 1 млн. долара приходи.


Това са фактите. И тези факти са гледани под лупа от инвеститор като Summit Partners, които инвестираха в Телерик през 2008 г. Който поне малко от малко разбира от бизнес, знае през какъв процес минава всяка една компания, в която инвестира водещ американски 30-милиарден фонд за рискови инвестиции. Инвестицията в Телерик беше в българското дружество и беше една от малкото в Източна Европа. Това е доказателство каква компания бяхме изградили с колегите. И от която всички ние, които бяхме в основата на успеха на Телерик, продължаваме да се гордеем. И в която НИКОГА не е имало ДС пари. Имало е наши пари и инвестиция на Summit Partners. Ако някой твърди друго – лъже. А за да докажа всяка дума, аз нямам никакъв проблем да отида на детектор на лъжата и да се види истина ли е написаното горе или не.


Много е тъжно, че се налага да се занимавам с разбиването на митове и легенди, вместо с конструктивни разговори за София. До момента политическите ми опоненти и техните трубадури повтарят до безкрай едни и същи манипулации. Това ли е вашата програма? Това ли са вашите идеи за София? Това ли е вашето поемане на отговорност за всичко, което причинихте на града? Това ли е еталонът ви за политическа класа, който демонстрирате на обществото?


Съжалявам, че ви надцених. Но колкото и да ви се иска, няма да ме откажете. Нито мен, нито всички други хора, които им е омръзнало от вашите машинации и опити да ни откраднете бъдещето".


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени