FACEBOOK

13 млрд.лв. незаконни поръчки за 2 г., АПИ с договори 4 пъти над бюджета си

Общо 13 млрд.лв. за похарчени за 2 години за т.нар. „инхаус” поръчки или за поръчки с 1 кандидат, които заобикалят или направо газят закона, доказа с документи министърът на финансите Асен Василев. Това са 43% от всички разпределени държавни пари – 31 млрд.лв. Инхаус поръчките, които са за общо 9 млрд.лв., нарушават закона, тъй като държавните дружества НЯМАТ право на подизпънители, а при даването на поръчките е трябвало да са доказали собствен капацитет за релизация, в противен случай не са имали право да ги вземат, а е нужен конкурс. Властта обаче е бягала от това. Така се е стигнало до първенството с близо 1 000 000 000 лв. по поръчки на фирмата с директор футболиста Асен Букарев, която е взела с инхаус процедури от неспособната поради липса на персонал и техника да реализира поръчките по Автомагистрала Хемус държавна фирма Автомагистрали, цитира данните адашът му и финансов министър Асен Василев. Частното дружество обаче е имало дори по-малък щат и по-малко техника от държавното при получаване на поръчката, което прави нещата съвсем удивителни, де юре и де факто безпредметни. Но парите са потънали.

Съмнителни са и поръчките за 4 млрд. лв., които са само с 1 кандидат. Такива са например дадените 14,658 млн. лева само през април тази година на фирмите на червения депутат и водач на Бургаската листа на БСП, бившият партиен секретар на Полиграфическия комбинат Петър Кънев. Същият печата с инхаус поръчка на БНБ 7,408 млн. бюлетини и за изборите на 11 юли в момента, като без необходимост работата му е отдадена от печатницата на централната банка, която сама може да свърши работата.

Най-нагла е била АПИ, която е дала по незаконната схема 5,473 млрд.лв. от общо договорени от нея 5,491 млрд.лв. Сумата е колкото целия бюджет за здравеопазване на страната. Още по-скандалното е, че тези пари са 4 пъти повече от бюджета на пътната агенция (1,3 млрд.лв.), гласуван от Народното събрание. Тоест, както на финала на Тройната коалиция, тогава пак предизборно, държавата е задължавана с договори, които няма пари да финансира. Преди 12 г. обаче поне поръчките бяха законни и нямаше 70% предплащане за 4% свършена работа.

Интересна е прогресията, извадена от министър Василев:
2019 г. – 416 млн.лв.
2020 г. - 800 млн.лв.
1-вите 4 мес. на 2021 г. – 2,9 млрд.лв.

„На строителите, разбира се, не е казано, че тези пари ги няма. Това е престъпление”, коментира финансовият министър.

Той даде за пример компанията Европейски пътища, която е подписала договори за 47 млн. лв., но са й възожени допълнителни дейности към тях за 582 млн.лв. (повече от държавния бюджет за култура за цяла 4-годишен мандат или колкото бюджета за спорт за 5 олимпийски цикъла).

Договорите на АПИ през Автомагистрали към подиизпълнителите отиват директно в прокуратурата, обеща министърът.

Финанситът от Харвард потвърди, че 3 млрд. лв., вложени в Балкански поток от държавната Булгартрансгаз, което я доведе до практически фалит, както от години пише 19 минути, никога няма да се възвърнат. Потвърди и друга наша публикация – поръчките от държавната ЕСО за бивш служител на компанията и бивш работодател на нейния управител на стойност 160 млн.лв.

754 млн. лв., а не 631 млн.лв., както се знаеше досега, пък са дадените от ДКК на държавната фирма Монтажи по инхаус процедури към подизпълнители – някои дебютанти, за ремонт на язовири, където също работата изобщо не е свършена. От тях 370 млн.лв. са отишли в КовелПро, 280 млн.лв. – в Планекс-ГЕС, 125 млн. лв. в Абак ДС и „скромните” 34 млн. лв. при други изпълнители.

По същата схема, като при Автомагистрали и Монтажи, е работено за източване с 435 млн.лв. от държавната фирма Пристанищна инфраструктура през Транспортно строителство и възстановяване към частни олигархични компании.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени