FACEBOOK

АПИ раздаде 2.5 млрд. лв. над планираното

Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) е възложила договори за ремонти за 2.8 млрд. лв. при предвидени за целта 370 млн. лв, съобщи в предаването Алтернативата министърът на финансите Асен Василев. Съответните изводи са констатирани в най-новата информация от проверките на държавните разходи, които служебното правителство прави, предаде Дневник.

Част от парите са плащани по стари договори от 2015 г. и дори от 2010 г., което, според министъра няма как да е законно.

„При друга група поръчки с лимит 20 млн. лв. са раздадени 170 млн. лв.”, каза Василев. "Това е нова информация, която продължаваме да изискваме и събираме, защото централизирано я няма. Централизирано е налична само оригиналната поръчка, но не и как са възложени, как са разплатени. Фирма по фирма събираме всеки договор. За пръв път се упражнява контрол върху този харч", подчерта той.

„Освен инхаус договорите, чрез които дейност се възлага на държавно дружество, а то сключва договори с подизпълнители без търг или конкурс, нарушения има при обществените поръчки, голяма част от които са с един кандидат. В някои общини 50% от поръчките са с един кандидат”, посочи Василев.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени