FACEBOOK

Погнаха и шефа на АПИ

Служебният кабинет отстрани и шефа на Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) Георги Терзийски. Работата му във ведомството е белязана със скандалните договори сключени с държавното дружество Автомагистрали. Освободени са и другите двама членове на УС - Олег Асенов и Иван Досев.
Терзийски е част от кадрите на ГЕРБ, които се сбогуваха с постовете си тия дни заради скандали свързани с работата им. Той стана шеф на АПИ през 2019 г., а преди това - в рамките на втория мандат на ГЕРБ - бе губернатор и зам.-областен управител на Ловеч. Прочу се, след като Борисов го прати "да вика на мегдана като селски глашатай", но не му стигна достойнството да подаде оставка.

Именно през 2019 г., малко след като Терзийски поема поста, в УС на АПИ влизат Иван Досев и Олег Асенов. Това е периодът, в който започна да се изпълнява първият от скандалните договори между АПИ и държавното дружество Автомагистрали за изграждане на участъци от АМ Хемус.

Тогава АПИ възлага на фирмата директно договори за милиарди с мотива, че компанията има капацитет сама да изпълни дейностите. В същото време Автомагистрали, която има само 41 работници, превъзлага огромна част от дейностите на външни изпълнители, избрани по неясни вътрешни правила, без открито състезание по ЗОП.

Още в края на м.г. стана ясно, че дружеството изпълнява 7 договора на АПИ, без дори да е избрано в конкурентна среда и отворен търг, както повелява законът. Общата стойност на проектите е 3 425 780 590 лв., като най-големите от тях са за доизграждане на магистрала Хемус - 1 380 000 000 лв., и за модернизация на пътя Видин - Ботевград - 1 083 000 000 лв. Друг договор е за укрепване на 74 участъка от пътища, засегнати от "геодинамични процеси и явления" (свлачища), като цената е почти 570 000 000 лв. Почти всичко е предплатено, което също е прецедент.

Най-скандалното се оказа, че всичката тази работа Автомагистрали върши с под 400 души, назначени на трудов договор. Като 26 от тях се занимават със счетоводството на фирмата от патримониума на МРРБ, инженерите по пътно строителство са общо 9, строителните инженери също 9, по трима са заетите щатове за проектанти и инвеститорски контрол, геодезистите са 11 на брой, 1 геолог, 6 електроинженери и най-интересното - точно 41 работници "строителство и поддръжка на пътя". Останалите работещи в държавната компания са шофьори на тежкотоварна техника - 162-ма, и 20 души "оператори на машини".

Все пак в сравнение с началото на 2019 г., малко след като получи първата огромна поръчка без конкурс - за Хемус, държавната компания е назначила двойно повече служители, купила е и малко техника.

Напомняме, че именно сделките на АПИ с Автомагистрали провокираха свикването   комисията по ревизията в 45-ото НС. Като от компанията така и не съумяха да предоставят цялата необходима документация за одит на сделките. В опит да защитят Автомагистрали МРРБ и АПИ дадоха абсурдни обяснения, като това, че дружеството така си работело.

Извън тези пари АПИ разпределя големи суми по договори за пътна поддръжка и изпълнението на проекти, възлагани по обичайния ред със ЗОП. Години наред бюджетът на МРРБ, под шапката на която е АПИ, се оказва надвишен в пъти над сумите, гласувани от парламента, заради отпускано с постановления на МС извънредно финансиране.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени