FACEBOOK

Ще станат ли 2 деца жертва на споровете за трансплантациите?

Докато траят споровете кой – крив, кой – прав по въпроса с трансплантациите, който се разгоря през последните седмици между Министерството на здравеопазването и Клинична база Лозенец, 2 български деца, чиито имена естествено запазваме в редакцията, са заплашени да не оцелеят.

Рязкото спиране на трансплантациите може да лиши не само тях, но и други хлапета с огромни здравословни проблеми от живот, докато съдът реши споровете между възрастните на високи позиции – министри и бордовици. Защото хирурзите са с вързани ръце. Много по-добрият вариант беше първо да се реши какво се случва с децата, а след това да се вземат крути мерки. В момента не е ясно какво се случва и със спешните случаи като споменатите 2, за които решението е въпрос на броени дни, и с не толкова спешните, които имат не много по-широкия хоризонт от седмици до няколко месеца. Дали те продължават лечението си в чужбина и кой осигурява финансирането за това?

Справка на 19 минути показва, че това излиза доста скъпо. При средна цена в България от 70 000 лв./ 35 000 евро, в другите държави котировките са следните според международен доклад:

САЩ $163 438
Бразилия $89 066
Италия 77 475 евро
Франция 850 515 евро
Финландия 141 768 евро
Швейцария 118 457 шв.франка
Германия 55 000 евро

Има обаче и много допълнителни разлики за транспортиране на дете и родител и престоя им в клиниките, които могат да увеличат двойно сметката.
Освен това средните цени много често не са показателни, тъй като особено тежките случаи могат да вдигнат котировката в пъти, а понякога и в десетки пъти. Само за пример, в Бразилия например максимумът е 690 000, което е близо 8 пъти повече от средното ниво.

А, ако чужди клиники имат интерес да привличат клиенти и да им е неудобно трансплантации да се правят в България?

Докато търсим отговор на този въпрос, майките на вече трансплантираните успешно направиха своя група във Фейсбук. В нея има 24 дами с личните им истории. Интересно е да види – погледнете на Трансплантирани и оперирани деца в болница Лозенец.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени