FACEBOOK

МЗ, МВР и ДАНС с чадър за трафика на органи: Кацаров

„Имало сигнал от Интерпол, че в България се очаква процес на трафик на органи и незаконни трансплантации, това обаче било заметено под килима”, заяви пред bTV здравният министър д-р Стойчо Кацаров по повод освободеното ръководство на болница Лозенец заради съмнения за финансова щета на НЗОК и незаконни трансплантации. По думите му институции са покровителствали този процес.

"За всеки един от случаите за трансплантации на украинци, молдовци, реципиенти, донори от посолствата на други държави, са извършвани проверки и изпращани данни за фалшиви самоличности до МВР, ДАНС и министрите на здравеопазването - Кирил Ананиев и Костадин Ангелов” , изброи Кацаров. „Тази документация не е съхранявана. Никаква реакция от тези органи. Покровителствали са този процес”, подчерта той.

Според министъра и трябва и да се помисли какво става с трансплантирането от трупни донори у нас. Кацаров обясни, че за цялата 2020 г. са трансплантирани само 2 трупни донора, средно годишно за последните 10-15 години са 15. Той настоя да види средно 100 донорски ситуации.

По негови думи има болници, където да се извършват трансплантации, но липсват донори. Кацаров допълни, че трансплантациите в болница Лозенец ще продължат.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени