FACEBOOK

Под натиск подписах за 30 млн. лв. харч в Александровска: Д-р Ал. Оскар

 “Протоколи за 30 млн. лв. разходи ме накараха да подпиша”, обяви пред bTV доц. д-р Александър Оскар, член на управителния съвет на Александровската болница и лекар на годината за 2020 г.. Напомняме, че той  е твърде близък до досегашния здравен министър Костадин Ангелов – Ботокса, който е и бивш шеф на лечебното заведение. Което прави думите му супер сензация.

„На 26 април бях призован да подпиша 14 протокола от 14 непроведени заседания на Съвета на директорите. По никакъв начин не бях уведомяван за тях. Във всеки протокол има решения за изразходване на някаква сума пари, като общо за тези 14 протокола са около 30 млн. лв.”, обясни той.

Доц. Оскар обясни, че сигналът му, изпратен до ексминистър Ангелов и настоящия – Стойчо Кацаров е за това как се управлява болницата. Същевременно се предполага, че г-н Ботокса следва да е добре запознат с въпросните практики, след като над 7 години беше шеф на клиниката, преди да стане министър. Напомняме, че 19’ многократно  писа  как Ангелов  остави за наследство  след себе си – разрушения като след война, особено на старите сгради – паметници на културата на 127 г. и това е при стотици милиони лева бюджет.

„В моя сигнал никъде не говоря за финансови злоупотреби, а че болницата не се управлява съгласно устава. Считам, че има документна измама. Това, което ме разтревожи, е липсата на прозрачност и порочното управление на една от най-големите болници в страната“, каза още той.


Лекарят заяви, че е помолил да бъде запознат с проекторешенията, но му е отговорено, че това няма как да стане и отново е бил приканен да подпише протоколите.

„Много ме обезпокои протокол от 29 декември 2020 г., според койтосъветът на директорите е одобрил предложение на зам.-шефа на болницата за разход в размер на 2 187 000 лв.”, каза още той. През следващия месец вече има разход от 1 200 000 за консумативи, а те са реално за 500 000 лв.“, категоричен бе доц. Оскар.

По думите му управлението на болницата почива на Закона за лечебните заведения и Търговския закон, според който управлението се осъществява от Съвет на директорите, съставен от трима равнопоставени представители. „В моя случай аз съм представител на държавата. Моята задача е да съблюдавам интереса на болницата“, каза той.

Д-р Оскар заяви още, че през изминалата година не е имал никаква информация за случващото се с оперативното управление на болницата и едва сега е получил годишния финансов отчет.

„През март уж „сме обсъдили и приели“ годишния финансов отчет, а аз чак днес го виждам“, добави той.

От думите му стана ясно, че за последната финансова година дълговете са се увеличили с близо 6 млн. лв., а просрочията - с 3 млн. лв. Доц. Оскар допълни и, че от година насам не е имало заседания на съвета на директорите.

Припомняме, че преди седмица лидерът на ДСБ и съпредседател на Демократична България ген. Атанас Атанасов обяви, че партията разполага със сигнали за злоупотреби с финансови средства в огромни размери в Александровска болница. Според  него сумата стига 80 млн. лв.

„Продължаваме да получаваме сигнали не само от земеделски производители и фермери, но и за управлението на парите на Александровската болница”, заяви пред ТВ1 и  Мая Манолова. „Имаме доказателства, че Съветът на директорите не е провеждал заседания и не са вземани надлежно решения за харченето на милиони”, обяви тя.

„Имаме сигнали от работещи в болницата медицински и немедицински лица за финансови и административни фрапиращи нарушения, необясними назначения, еднолични решения в разрез с правилата за управление на лечебното заведение”, каза Манолова. Тя добави, че хората ги боли за това, в което клиниката се е превърнала в мандата на досегашния си шеф, който после бе назначен за министър на Бойко Борисов.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени