FACEBOOK

Незаконни трансплантации в Правителствена, ръководството е уволнено: Кацаров

Поредица от шокиращи нарушения с трансплантации в болница Лозенец, известна като Правителствена, разкри здравният министър Стойчо Кацаров. Това, както и системното източване на НЗОК чрез фалшиви хоспитализации доведе до освобождаване на съвета на директорите.

Проверка сочи, че от 2019 г. до 27 април 2021 г. в клиниката са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори. Всички донори са писани за

"племенници" от Украйна и Молдова, а реципиентите са "чичовци" от Израел, Япония, Оман и пр.

"Има всички основания да се смята, че това не са роднини, както изисква законът", обяви министърът.

„В друг случай човек на една от най-високите длъжности в администрацията е прередил чакащите трансплантация на черен дроб и е получил орган при възникнала ситуация с трупен донор в нарушение на всички изисквания”, каза още Кацаров. Това е станало през април. Министърът не разкри името на висшия служител, тъй като законът не му позволява.

Източването на касата с несъществуващи хоспитализации се е случило през ноември. Тогава са отчетени като лекувани над 60 пациенти. В деня, когато е разпоредена проверка, болницата връща парите, като обяснява, че става дума за техническа грешка, обясни Кацаров.

"Това се нарича източване на здравната каса”, директно обяви той. Министърът определи тези действия на болницата като недопустими, особено като се има предвид, че тя е от най-подпомаганите.

Това е втората болница, за която се вадят данни за тежко финансово състояние. Ден по-рано бе огласена и информация за Александровска болница, която до юли м.г. се ръководеше от ексминитър Костадин Ангелов.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени