FACEBOOK

Държавата раздава органи по телефона

При над 2 млрд. лв., похарчени за електронно управление, държавата ни договаря трансплантации чрез обаждане. Оказва се, че в 21 век Изпълнителна агенция Медицински надзор (ИАМН) няма компютърна система за определяне на реципиентите на органи и ги раздава по телефона, съобщава Bird.bg.

Освен това не се водят дори и протоколи за определянето на най-подходящия кандидат за присаждане. Решенията се вземат по неясна схема, неизвестно как и от кого и всичко става само по телефона. Работата е ясна - стимулиране на черния пазар  на органи на най-високо правителствено ниво. Всичко това стана ясно на публиката от отговори на въпроси зададени по реда на ЗДОИ след като стана ясно, че бившия главният секретар на МС в Борисов 3 Веселин Даков е предредил 3 души на опашката за присаждане на черен дроб и е бил опериран в болница Лозенец - Правителствена.

Напомняме, че Даков си намери орган за трансплантация само за рекордните 8 дни. Височайшият нуждаещ се го получи в Правителствена болница (Лозенец) през април т.г. от трупен донор. Той е страдал от цироза заради напреднал алкохолизъм. Говори се, че специално, за да се донесе дроба от починалия донор е вдигнат Фалкона.

За ВИП пациента съобщи първо БРРД, а след това служебният здравен министър Стойчо Кацаров извърши проверка. Той потвърди официално, че висш чиновник бил №4 с 14 точки в списъка на чакащите за черен дроб, но предредил първия, който имал 54 точки и получил орган от трупен донор. Това се случило след телефонно обаждане от овластено лице.

Все още не е ясно кой на кого се е обадил и как се е случило предреждането. За да изясни това БРРД зададе 2 пъти въпроси на Изпълнителната агенция Медицински надзор към МЗ по реда на ЗДОИ, но от отговорите ситуацията се заплита още повече и излизат наяве системни дефекти в нормативната база, позволяващи в тази чувствителна област да се вихри безследно телефонното право, вместо ясни процедури подлежащи на проверка и одит.

ВИЖ ДОКУМЕНТИ ТУК!


Фактът, че няма автоматизирана компютърна система за организация на подбора на реципиентите е странен, тъй като вече от 17 г. съществува специална Наредба 17 от 24 май 2004 г. за условията и реда за включване на лица, нуждаещи се от присаждане. В нея е описан подробно алгоритъмът за подбор, който съдържа множество критерии.

Още по-шокиращ е фактът, че дейностите
на ИАМН за подбор на пациенти не оставят никаква писмена следа и това се вижда от отговор на допълнителни въпроси по ЗДОИ. От тях разбираме, че протокол-решение за предоставянето на конкретния орган липсва, тъй като нямало “нормативно определен документ”. И това е така, защото в съответния член 10 от Наредба 17 пише само, че “подборът на конкретен реципиент на орган, осигурен от човешки труп за трансплантация, се извършва от Изпълнителната агенция Медицински надзор, но никъде не е посочено, че трябва да се съставят протоколи и да има документи за това как точно е извършен този подбор.

Наредбата освобождава ИАМН от излишна бюрокрация и по отношение на процедурата на уведомяване. Според член 11 от същата Наредба 17: “след определяне на конкретния реципиент Медицински надзор уведомява лечебното заведение по чл. 5, ал. 1 за наличието на подходящ орган за трансплантация. От отговора по ЗДОИ се разбира, че уведомяването става по телефона и отново няма никаква писмена следа.

По-рано БРРД зададе въпроса: “Кой е взел решението за предреждането на висшия държавен чиновник” и получи отговор, че “Подборът на конкретен реципиент се извършва по нормативен алгоритъм за всеки конкретен орган за присаждане.

Същият механизъм позволи развитието и на друг международен скандал с трансплантации в Правителствена, който доведе до уволнения  сред  ръководството на клиниката. Преди седмици Кацаров обяви, че сменя шефовете на болница Лозенец, в която между 2019 г. и 27 април 2021 са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек, за които има подозрения, че са направени в нарушение на законодателството. Донорите са от Украйна и Молдова и са представяни чрез фалшиви документи за роднини на получателите - граждани на Израел, Япония, Оман и други. А законът в България не позволява да се даряват органи, освен ако не са между роднини. Според Кацаров става въпрос за фалшификации на имената на получавалите органите. След огласката тази новина се появи много световни медии.

Освен това се оказа, че незаконните трансплантации, за които съобщи служебният министър, са извършвани със знанието на бившите власти, които нищо не са направили, сочи проверка на Капитал.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени