FACEBOOK

Фалит на Евроинс заради 1 млрд. дупка обявен в Румъния, нашите пак се правят на обидени

„Европейските органи се произнесоха за Евроинс. Анализът на ASF се потвърждава: българската компания има дефицит от половин милиард евро” - под това заглавие румънското делово издание economica.net описва днес резултатите от европейския надзорен мониторинг на ситуацията с банкрута и отнемането на лиценза на Евроинс в Румъния.

Напомняме, че намесата на еврооргана беше поискана от компанията – майка Еврохолд на Асен Христов, тъй като босът на групата, в която влиза и ЕРП-то на София и цяла Западна България, се оплакваше от произвол на румънския застрахователен надзор, който уж бил искал да му открадне компанията. Европейският орган потвърди решението на Комисията за финансов надзор на северната ни съседка да спре дейността на Евроинс, като дупката се оказва не 400 000 000 евро, както се смяташе досега, а 500 000 000 евро или 1 милиард лева.

В характерния вече неадекватен пиар стил, в отговор българското дружество заявява, че става въпрос за „спекулации” в пресата върху доклад, който ЕОЗППО уж е "пуснал" да изтече в медиите, но нито Еврохолд, нито Евроинс Иншурънс Груп, нито нейните акционери и представители са получили официален одиторски доклад или друг валиден документ, който се отнася до капиталовата позиция или платежоспособността на Евроинс Румъния, Сякаш това променя реалното безрадостно финансово положение на групата, която оперира стратегически важното електроразпрезделение у нас, както и голямо застрахователно дружество със същото име в България.

Освен това Еврохолд не се отказва да твърди, че с изтичането на тази информация европейският орган може да бил нарушил закона. Доста нагло след многото забрани и глоби за нарушения, които Евроинс има както в Гърция, така и в Румъния. Българската КФН, разбира се, безучастно наблюдава случващото се, въпреки алармите от страна на други наши институции като Държавната агенция за национална сигурност и Комисията за защита на конкуренцията.

"Тъй като не сме получили такъв одитен доклад, не знаем какви са заключенията от такъв доклад. Такива заключения биха могли да обхванат само стари финансови периоди, например от 30 септември 2022 г. Както беше споменато по-горе, презастрахователният договор с ЕИГ Ре (б.р. зад това име се крие самият Евроинс Груп – т.е. от левия празен в десния празен джоб и никакво реално решение на проблема с огромните липсващи средства) покрива целия риск, свързан с портфейла на Евроинс Румъния, включително исковете, както и възможното увеличение на резерва и възможното намаление на покритието на предишни презастрахователни договори, които са били валидни преди подписания с ЕИГ Ре. Още веднъж подчертаваме, че презастрахователният договор на Евроинс Румъния с ЕИГ Ре е валиден от 1 януари до 17 март 2023 г.

Решението на ASF за отнемане на лиценза и започване на процедура по несъстоятелност срещу Евроинс Румъния, взето на 17 март 2023 г., е именно актът, който прекрати този презастрахователен договор и остави всички застраховани клиенти без застрахователна защита и покритие", се казва в прессъобщението на българското дружество. Еврохолд също така твърди, че акционерите на ЕИГ, включително Европейската банка за възстановяване и развитие, са представили конкретно предложение на ASF, което би спестило всички разходи на FGA и би предпазило румънския застрахователен пазар от породения хаос.
Дружеството заявява, че е готово да представи това предложение публично, когато е необходимо, и че го е представило и на българския регулаторен орган (КФН) и на ЕОЗППО.

Също така днес Европейската банка за възстановяване и развитие, която притежава миноритарен дял в Евроинс (б.р. самата тя, както сме публикували го обявява за спасителен срещу наличните финансови проблеми на дружеството, но сумата по него далеч не покрива оформилата се грандиозна дупка), обяви, че настоящият независим преглед няма да намери основание за спиране на лиценза на Евроинс Румъния.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени