FACEBOOK

Лъчо Мозъка „консултира” за 131К подгонения Евроинс баш за румънския пазар, докато му внася изгоден Закон за здравното осигуряване като депутат: Дела и документи

Подгоненият в Румъния бг застраховател и собственик на това, което беше ЧЕЗ у нас Евроинс е бил консултиран точно за румънския пазар по на пръв поглед неясни причини от депутата - осмомандатник от ГЕРБ Лъчезар Иванов, чийто прякор с авторството на 19 минути му лепна за цял живот, показват документите, чиято автентичност е установена от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, известна като КПКОНПИ.

По същото време, докато е получавал пари от дружеството, в качеството си на народен представител, той е внесъл промени в Закона за здравното осигуряване, които директно се отнасят към дейността на Евроинс и неговата група.

Въпреки това Комисията не е установила конфликт на интереси!

Вярно е, че депутатите имат право на консултатска дейност – т.е. законът узаконява и превръща в норма фината корупция, както онези от тях, които са лекари имат право да практикуват, въпросът е обаче доколко това облагодетелства определени лица и фирми. Според КПКОНПИ Евроинс не е облагодетелстван.
Само един клик в Гугъл обаче показва точно обратното. В официалния сайт на застрахователя euroins.bg четем:
Евроинс e една от първите застрахователни компании в България, получила лиценз за Общо застраховане по новия закон за застраховането от 1998 год.

Персонална здравна карта. Осигурява достъп и абонаментно обслужване във всички медицински заведения, с които „ЗД ЕВРОИНС” АД има сключен договор.
Медицинска услуга: лв
Първичен преглед: 70
Преглед с ехография: 85
Вторичен преглед: 40

КПКОНПИ, разбира се, е пропуснала да направи тази елементарна проверка, нито пък е проучила дали компанията работи в сектора в минал план. И дали в бъдещ план Евроинс няма намерение да развива този бизнес и дали точно по тази причина лобирането е било в негова полза. Оказва се, че е било. И в минал, и в бъдещ план.

Интересен факт е, че тъй като промените са внесени през октомври 2009 г. от Лъчезар Иванов – Мозъка, а разследването е проведено в основната си част до освобождаването на шефа на КПКОНПИ Стоян Кушлев през април 2011 г., да напомним, че той беше депутат от НДСВ – даже шеф на правната комисия в парламента. Както вече писахме Евроинс е основен крепител на царската партия, работи активно с бизнесите на нейния вицепремиер и икономически, а след това административен министър Николай Василев, а и с финансовия Милен Велчев. Техните фирми движат други консултации за застрахователния, а вече и електрически холдинг.


Който е забравил, Лъчезар Иванов в първия си депутатски мандат от 2005 до 2009 г. беше народен представител именно от НДСВ – партия, която сега се опитва да се възроди, а според някои имала и претенции за влизане в парламента.

При толкова мощен юрист и колега Мозъка явно не е бил предупреден, че освен да вземе парите, според държавата не в конфликт на интереси, поне е трябвало да ги декларира – все пак 131 000 лв., които по онова време са поне колкото сегашен четвърт милион лева.

Заради това, че не е обявил договора със застрахователя, ме у наложена „сурова” глоба с неясен размер – от 1000 до 3000 лв. според решението на КПКОНПИ. При размерите на депутатската му заплата и неговия хонорар: чутовна сума.

"Няма нещо, от което да се притеснявам, всичко е на показ", заяви Мозъка, след половин час упорито укриване в тоалетните на парламента, когато бе потърсен за коментар от журналистите.
Депутатът добави, че за разлика от други колеги, неговите декларации през годините са станали известни.

Според ревизионен доклад на НАП народният представител е реализирал облагаем оборот в размер на 131 000 лева от консултантски услуги, съгласно граждански договори със Секюрити Груп Алфа ЕООД и ЕВРОИНС АД.

По договора с охранителната фирма депутатът е трябвало да се регистрира по ДДС като физическо лице, тъй като е направил оборот от над прага от 50 000 лв. Той е направил това, но със закъснение от 246 дни.
По договора с Евроинс, който е от 2009 г., пък не е издал фактури за две плащания. За това му е издаден акт от НАП.

Според правилника за дейността на Народното събрание депутатите могат да извършват услуги по граждански договор, но трябва да декларират конфликт на интереси (например, при гласуването на промени в закона за застраховането).

Утре очаквайте да научите повече за интересните бизнес отношения на боса на Еврохолд с Цвета Караянчева, точно преди да стане депутат, а после и шеф на парламента, а после и за дружбата на бизнесмена с Цветан Цветанов.

Радостина Тонева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени