FACEBOOK

ДС-агент, фалирал 2 банки, и фамозният офшорник Г. Георгиу - ръководители в гонения в Румъния Еврохолд: Биволъ

Вчера описахме фактите по отнеманията на разрешително да продава гражданска отговорност в Румъния, принудата да вдигне капитала си с 90 млн. евро заради недостиг на средства и глобата от 50 млн. евро за картел при същата застраховка, за трите отказа на централната банка на Гърция да разреши сделка за дружество в южната ни съседка по причина неувереност в способността да си плаща кредитите, за „финансовата инжекция”от Европейската банка и за докладите на КФН, ДАНС и КЗК за сходни проблеми у нас на Еврохолд.

Повод ни даде медийната кампания, явно превантивна за бъдещи разкрития откъм северната ни съседка, която поде шефът на обръча от фирми Асен Христов от събота вечер насам. По повод на интересната верига от дружества и участниците в тях, напомняме кой кой е сред ръководителите и собствениците им, защото има много интересни мегаагенти на ДС, министри и вицепремиери, видни офшорници! За тях разказва публикация на разследване на Биволъ от 8 септември 2021 г.:


Атанас Тилев – Агент “Румянцев” е имал доверен представител в “Еврохолд” буквално до преди седмици. Това е Любомир Христов Стоев, бивш управител на фирмата на Тилев “ДАР Финанс”. Той е член на Надзорния съвет на “Еврохолд” до 20 юли т.г., когато са вписани промени в Търговския регистър. Преди това обаче Биволъ огласи скритата собственост на Агент “Румянцев” в “Еврохолд”, управлявана от фонда “Експат” на Николай Василев и филиала на руската банка ВТБ у нас, представляван от Милен Велчев.

Спешното изваждане на Стоев от управлението на “Еврохолд” сочи към замитане на следи и на практика потвърждава, че Тилев е имал и има контрол в публичното дружество и до момента. За Стоев се знае, че има австрийско гражданство, живее във Виена и е изключително доверено лице на Тилев, с когото има далечна роднинска връзка.

Кой е Агент “Румянцев”?

Легендарният Агент “Румянцев” на ПГУ на ДС /външно разузнаване на НРБ/ е Атанас Тилев. Тилев e особено приближен по време на емиграцията на Симеон Сакскобургготски. “Румянцев” е бил особено ценен агент на ДС, чието досие беше унищожено в началото на прехода лично от ген. Бригадир Аспарухов, за което той стана подсъдим, но до дело не се стигна.

Има данни, че Тилев е бил агент и на съветското КГБ. Информацията е, че в изчезналото “Досие Румянцев” се съдържа особено важна и чувствителна информация за бившия монарх и други знакови личности от времето на комунизма, за тяхната колаборация с комунистическата власт и неговото разкриване би довело до взривоопасни последствия.

Освен това чрез “Досието Румянцев” и съдържащата се в него информация могат да бъдат шантажирани определени персони, сложени на стратегически важни постове в управлението на страната през последните десетилетия. Неслучайно именно това досие бе унищожено за публичен достъп по толкова скандален начин. До 2005 г. тясната връзка между Симеон и Тилев бе прикривана и отричана както от бившия монарх, така и от банкера, но впоследствие бе разкрита от неопровержими доказателства, че ценният агент на ДС далеч през годините назад в комунистическо време е бил особено близък и доверен човек на бившия монарх в емиграция.

Фиктивен собственик на ПОД “Бъдеще”

В българския търговски регистър за официален собственик на ПОД “Бъдеще” е обявен адвокатът Тодор Табаков като собственик на люксембургската фирма Medianet Industries, която владее 90,2% от акциите на пенсионното дружество. Останалите 10 процента са на “Синтетика” АД, чиято собственост води към кипърски офшорки контролирани от небезизвестния Георгиус Георгиу.

Потърсен за коментар Тодор Табаков отрече да съществува такова споразумение и заяви, че той е действителния собственик на ПОД “Бъдеще”. Но автентичността на документите, под които стоят подписи на Тодор Табаков и Асен Христов беше потвърдена за Биволъ и от друг източник.

В регистъра за действителни собственици на Люксембург като бенефициер на Medianet Industries също е посочен Тодор Табаков. Ако тези декларации са с невярно съдържание, както сочат документите за кол опцията, той би трябвало да бъде разследван и наказан с многомилионна глоба за нарушаване на мерките срещу изпиране на пари в България и в Люксембург.

Проверка на Биволъ показа, че всички

служители на “Еврохолд” и дружествата свързани с него са задължително осигурени в ПОД “Бъдеще” от години.

Тези обвързаности и прикриване на действително собственици пораждат съмнения за много по-сериозни финансови нарушения, като например източване на пенсионния фонд “Бъдеще”, създаване на пирамидална структура с изкуствено надуване на капитала чрез вътрешни заеми между привидно несвързани дружества, укриване на информация от акционери и инвеститори.

Също така в заблуждение са въведени сериозни банки, които финансират придобиването на ЧЕЗ, както и държавният регулатор, който е одобрил сделката.

Стои въпросът откъде “Старком Холдинг” набира средства за увеличение на капитала на “Еврохолд” чрез записване на нови акции през годините, след като дружеството не генерира стотици милиони печалба и не раздава огромни дивиденти на собствениците си. Дали зад новите акции стоят реални пари, или кухи прехвърляния на активи между свързани дружества, може да бъде установено от една обстойна проверка на съответните органи?

Първите тревожни сигнали вече са факт. Търговото предложение на новия собственик на ЧЕЗ към миноритарните акционери беше под текущата борсова цена, поради което не беше одобрено от Комисията за финансов надзор.

Според анализ на Капитал, “Еврохолд” трябва да осигури между 112 и 122 млн. евро за изкупуване на дяловете на ЧЕЗ Разпределение и “ЧЕЗ Разпределение” и “ЧЕЗ Електро” на справедлива цена.

Така сделката за ЧЕЗ все повече се очертава не като инвестиция в нов бизнес, както се представя на обществото от “Еврохолд”, а като средство за препиране на пари на верните кадри на Държавна сигурност и абсорбиране на съществена капиталова дупка през сметките на крайните потребители на ток.

Утре следват чудните приключения на Еврохолд и взетите от видния депутат 8-и приключен мандат Лъчо Мозъка 131 000 лв. за консултации, комбинирани по време с внасяне на проектозакон, облагодетелстващ холдинга.


Радостина Тонева


Илия Пенев04:21 24 Feb 202301
+ 0
- 0
Айде стига сте качвали "биволски" съчинения! Не е добре да има дестабилизация на пазара нито у нас, нито в Румъния. Държавата да помага на бизнеса е нужно!
 
© sofia.media всички права запазени