FACEBOOK

Еврохолд има финансов проблем 10 г. наред: Центр. банка на Гърция, ДАНС, КЗК, ASF; ЕБВР нарича помощта си „финансова инжекция”, предвид „недостиг на капитал”

Каза ли истината пред БНТ шефът на Еврохолд Асен Христов? От последно време ли са проблемите на дружеството му в Румъния и само един човек от местния финансов надзор ли му търси сметка?

Още през юни 2013 г. румънският регулаторен орган прави проверка и налага забрана за сключване на застраховки Гражданска отговорност, след като констатира „нарушения от оперативен характер”, както тогава признава самият Еврохолд, като нарича решението „изненадващо”. Така е всеки първи път. Но той не се оказва единствен.

През юли 2015 г. румънският финансов надзор – ASF, поиска Euroins Romania да подобри капиталовата си позиция и по-късно му наложи увеличение на капитала с 90 млн. евро. Тоест, намерил е такава „дупка” – образно казано – в компанията.
През 2016 г. Банката на Гърция за първи път забрани на Евроинс да купи гръцката Credit Agricole Life именно заради проблеми с капиталовата адекватност, по-специално в Румъния. Тоест, „минусът” явно не е бил компенсиран поне според сметките на гръцките банкери.

Следва втори отказ от централната банка на Гърция по същите причини.
В последното, трето решение на гръцката централна банка от януари 2019 г. се казва, че бизнес моделът и стратегията за развитие на Еврохолд и неговите акционери, „разчита в голяма степен на външни заеми, както и на вътрешногрупови транзакции между дружествата от тази група”. Освен това се посочва, че „са налице условия затягане на финансовия натиск за обслужване на получените заеми, особено в светлината на дългосрочните животозастрахователни задължения на потенциалния купувач”.

На 24 октомври 2019 г. е публикуван отказът на българската Комисия за защита на конкуренцията да бъде сключена сделка на Еврохолд за закупуване на ЧЕЗ. Малцина обръщат внимание, че отново са изтъкнати притеснения за ликвидността, т.е. опасения за наличието на достатъчно пари.
В решението се цитира становище на ДАНС:

„ДАНС посочва, че разполага с налична информация по отношение на Еврохолд България АД, постъпила с междинен доклад от Комисия за финансов надзор с вх.№РД-2294/26.06.2019г., във връзка с продължаваща проверка. Докладът е изготвен в съответствие с упражнявани от КФН надзорни функции, свързани с борсово търгуваното дружеството Еврохолд България АД и дружествата в холдинговата структура, извършващи дейност по застраховане и предоставяне на услуги по инвестиционно посредничество.

Налична е също така информация относно проблеми с дейността на дъщерни дружества на Еврохолд България в Гърция и Румъния. Казусът в Гърция касае трикратен отказ на Гръцката централна банка да разреши на застрахователна компания от холдинга да закупи гръцката Credit Agricole, действаща в областта на животозастраховането.

По отношение на случая в Румъния се посочва, че през 2018г. дъщерното дружество на Еврохолд - Евроинс Румъния, заедно с още осем компании са глобени със сума над 50 млн. евро за установено от Румънския антимонополен орган

нарушение на националните и европейски антитръстови правила. Нарушението се изразява в координиране на пазарното поведение на тези дружества, с цел нарастване стойността на задължителната застраховка Гражданска отговорност“, т.е. е повторен чудесният пример, заради който компанията временно е изгубила права да продава такива застраховки в северната ни съседка петилетка по-рано.

В тв изявата си Асен Христов, без да иска, спомена, че „ЕBRD” – в превод английската абревиатура означава Европейска банка за възстановяване и развитие, финансира холдинга му. Напомняме, че тази институция влиза в заплашващи финансовите системи на държавите проблемни частни компании. Което обяснява и следващата реплика на Христов как зам.-шефът на румънския застрахователен надзор, по време на проверката си, кликнал да се увери „наистина ли са дошли парите” от банката.
За какво иде реч?

В свое съобщение от 8 септември 2021 г. Европейската банка за възстановяване и развитие информира, че ще бие на Еврохолд „финансова инжекция” (на кого се бие инжекция и в какво състояние всеки знае и не е нужно да обясняваме защо точно израз е употребен в комюникето).
Ако има неразбрали, по-долу в текста е натъртено с каква цел се бие инжекцията:

„укрепване на устойчивостта на 1 от основните играчи на застрахователния пазар”.Чия устойчивост бива укрепвана? Всеки може да си отговори.
По-нататък ЕБВР, както на български звучи абревиатурата на банката,се посочва: „недостиг на капитал и резерви”.

А като цел на „инжекцията” било създаването на „увереност в клиентите и доставчиците”.

Повечето от тези неща 19 минути ги писа през 2019 г., без последните цитати на ЕБВР, но е добре да напомним за връзките с фалиралия 2 банки агент на ДС Атанас Тилев, за дадените на Лъчо Мозъка 131 000 лв. за консултации, които по странен начин съвпадат с внасянето от него на промяна в закона в угода на Еврохолд, за общо представляваната фирма с Цвета Караянчева и за дружбата с Цветан Цветанов на Асен Христов.

Следва ярко продължение!


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени