FACEBOOK

?Политици и бг олигарси на крачка от обвинение за отвличане на кораб: Терминал 3

Решението на Върховния касационен съд, с което общо за 7 години бяха отнети правата на частния съдебен изпълнител Тотко Колев е предвестник на нови обвинителни актове – вече за политици,бордовички и олигарси от властта, прогнозира сайтът Терминал 3.

Дали ще стане така, ще видим, а 19 минути само напомня фактологията. Всичко е заради огромния международен скандал по отвличането на кораба БАДР, минало с печата на въпросния съдия изпълнител. Скандал, който пресече пътя на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев да стане главен прокурор на републиката, каквито планове имаше.

За тях 19 минути първи писа навремето, а властта никога не ги е отричала. Даже самият премиер на лятната конференция на ГЕРБ ги потвърди, когато се обърна към Радев и му рече: „Емо, Емо, сега можеше да си главен прокурор”. По ирония на съдбата, Радев е подпредседател на комисията по върховенството на закона и против корупцията, известна като ЛИБЕ, в Европарламента.

Заради разкритията на Биволъ за милиони евро при посредническата му мисия в Либия след избухването на международния скандал, той заплаши колегите със съд преди повече от година, вече почти две. Дело обаче няма. Познайте защо. Или просто вижте тази снимка от въпросната мисия в Либия.

Нередностите и правонарушенията се доказват не само от отнемането на правата на съдията – изпълнител у нас преди дни, но и от решения на правораздавателни органи в чужбина. Терминал 3 пише в публикация, която се появяваше и изчезваше от него, както и самата медия, явно заради атаки:

„На 9 декември 2019 г. Гърция е анулирала апостила върху фалшивата морска ипотека, която послужи на българска банда да отвлече танкера БАДР чрез незаконни действия на ЧСИ и физическо отстраняване на екипажа с помощ от Морска администрация, Гранична полиция и мутренска бригада. Освен това гръцките власти са обвинили за фалшификата управителя на Булгаргеомин Асен Кавдански, заедно с гръцкия му съучастник Георгиос Лапас. Той е издирван с европейска заповед за арест и съдът е постановил, че при предаването му трябва да бъде задържан.

Кои са останалите участници в аферата БАДР, която според разследване на сайта Биволъ започва в навечерието на коледните празници през 2018 г.

Мафиотската акция срещу либийския танкер не остава скритa от либийската преса, както и от световни и регионални медии в областта на морското корабоплаване, като World Maritime News и Maritime Bulletin, които го отразяват веднага. В тях директно се пише, че корабът е принудително “отвлечен от български въоръжени полицаи”.

По това време, с изключение на един специализиран сайт у нас Maritime.bg, тази пиратска афера не е отразена в нито една българска медия и остава напълно скрита от обществеността.

Искан ли е откуп за танкера БАДР в размер на 4,5 млн. евро и от кого?

Според разследване на сайта Биволъ, в началото на август 2018 г. евродепутатът Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП), заедно с оръжейния бос Николайчо Гигов и Димитър Борисов от сметопочистващата фирма Титан е летял до Триполи с предложение до държавната либийска компания GNMTC – консултантски договор с близка до Радев кантора за 4,5 милиона евро, срещу съдействие за освобождаване на арестувания в България либийски танкер БАДР.

Мохамед Елахреш, който е официален преговарящ от либийска страна на GNMTC по казуса с танкера, казва:
“Да, мога да потвърдя, че той беше в Либия и се срещах с него, между 3 и 6 август 2018 г. Г-н Радев беше с лица на име г-н Гигов и г-н Борисов и един български гражданин, живеещ в Либия (името му е арабско и не се разбира от записа).

Имахме впечатлението, че с нас се свързват за дипломатическа интервенция, защото, очевидно, г-н Радев е персона с дипломатически статут, доколкото разбирам, той е член на Европейския парламент, и ние вярвахме, че това е официална инициатива от българската държава, за да се реши проблема.

За съжаление случаят не беше такъв, защото когато се видяхме ние говорихме за нарушенията от българската администрация, които се гледат в съда в България и бяхме учудени, че те говорят за уреждане на въпроса.

Те предложиха, през Мая Андреева, консултантско споразумение, според което GNMTC трябва да плати 4,5 милиона евро, за да се освободи кораба. Една част от сумата – 1,5 милиона, щяха да бъдат невъзвръщаеми при всякакви обстоятелства, независимо дали е успешен или е провал, а другата част от плащането се предполагаше да бъдат платени след освобождаването на кораба.

Разбира се, такъв консултантски договор за 1,5 милиона е безумен, нереален, и ние отхвърлихме изцяло предложението и веднага уведомихме Мая Андреева с официален имейл. Тя е лицето, което работи тясно с г-н Радев, мисля, че е негов съдружник. Доколкото разбирам тя е тясно свързана и с българското правителство в областта на транспорта.”

Емил Радев съвместява работата си като политик с адвокатска практика към Адвокатска колегия – Варна. Специалист е в сферата на търговското, финансовото, административното, международно-частното и гражданското право. Декларирал е пред Европейския парламент доходи от адвокатска дейност, както и от фирмата Инвест консултинг 2002 АД, в която управители са негови роднини.

Адвокатстването за извличане на облага от една криминална схема обаче трудно се вписва във високите морални и етични стандарти, които следва да спазват членовете на Европейския парламент. Още повече, че са замесени и други лица на държавни позиции като Мая Андреева, която е член на съвета на директорите на Летище София.

Другият посредник Николайчо Гигов е познат най-вече като бивш собственик на ФК Локомотив (София) и оръжеен търговец.
Димитър Борисов стана известен преди време като президент на ФК ЦСКА. В началото на 2020 г. стана ясно, че неговата фирма Титан и фирмите на Кирил Домусчиев и Румен Гайтански-Вълка ще чистят и извозват боклука на София през следващите 5 години срещу 435 млн. лева.

Едва ли до края на годината казусът ще бъде напълно разрешен, но вече се вижда, че омертата около този срамен пиратски акт се пропуква и скоро можем да очакваме и други обвиняеми за него”.
Следва...

На снимката: Радев и Гигов в Либия на преговори за БАДР

Снимка: Терминал 3 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени