FACEBOOK

Купуване на ромски вот е 10-г. давност на ГЕРБ, ние плащаме сметката

Днес парламентът ще гласува нелепото предложение за 10-годишна давност, представяно като прекратяване на темата с вечния длъжник, което според експертите, с които законопроектът не е съгласуван, всъщност е абсолютна лъжа и не се решава нормално нито един проблем, а се създават нови.

Според старата максима, че пътят към ада е постлан с добри намерения, политическата хватка е предизборно да бъдат опростени ромските сметки към монополистите, трупани на гърба на останалите абонати, които плащат непрестанните увеличения на битовите услуги – поне по 10% през всяка от последните години. Само добавяме, че автор на тоталната безпътица, която искат да облекат в закон е евродепутатът Емил Радев от международния скандал с отвличането на кораба БАДР, по който вече има категорични съдебни решения и те ще продължават.

Същия, към когото Бойко Борисов на лятната конференция на ГЕРБ се обърна с думите: „Емо, Емо, що не те направих главен прокурор”, демаскирайки сливането на властите и потвърждавайки описаната първо от 19 минути съвсем сериозната номинация, която е имало за гербера от Варна.

19 минути от 2 години следи темата с давността и личния фалит и има доста публикации по въпроса до този момент – последното преди дни, като многократно досега дава трибуна на юристи, каквито във властта липсват, за да помогне.
И няма да допуснем поредно купуване на гласове с нашите пари, след скандалното увеличение на заплатите на чиновниците и депутатите и раздаването на пенсионни надбавки на калпак, а не според стажа.

Последна аларма по темата дойде от ексдепутата Настимир Ананиев:

„ГЕРБ обещават опрощаване на дълговете на физическите лица, за да спасят коалицията и да си осигурят следващите избори.
Борисов и патриотите си купуват време като набързо след извънредна Комисия по правни въпроси приемат абсолютната давност и обещават на стотици хиляди избиратели опрощаване на дълговете им към частни субекти, без значение дали са добросъвестни или не. Обещават опрощаване на дългове, ако са изминали 10 години. А какво се случва с хората, които са си плащали 9 години?

Безплатен обяд няма и все някой ще плати сметката – добросъвестните длъжници, които ще поемат тежестта на загубите на финансовите институции и избирателите, които за пореден път ще бъдат излъгани. Политическата сметка е ясна – купуване на време отвън чрез скъпи сделки за оръжие, купуване на време и симпатии вътре – чрез обещание за опрощаване на дългове. А за провала в здравната криза нито дума – даже напротив, предлагат болните да не се лекуват задължително в болница.

Борисов и патриотите, които отхвърляха или не приемаха и обезличаваха всички добри и радикални предложения на Мая Манолова като омбудсман за промени в заповедното производство и в събирането на дългове, изведнъж се загрижиха за бедните и онеправданите.
Аз съм за дебат – граждански фалит или абсолютна давност.

И ще настоявам в следващия парламент, излъчен след едни честни избори и с нови лица и политически играчи да се проведе експертна дискусия с представителите на научната общност, експертите, заинтересованите страни и организации на длъжниците. Искам длъжниците да кажат – предпочитат някой да им опрости дълговете временно и после пак да ги притисне чрез нови кредити, лихви, съдебни изпълнители и прочие или искат една дълготрайна стратегия за коригиране на липсващата справедливост в съдебния процес, в изпълнителното и заповедното производство, в събирането на дългове.

Ако е абсолютна давност – да има ясен критерий за добросъвестност на длъжника и да няма обратно действие – за да не си пазаруват избиратели и да не пада тежестта върху добросъвестните длъжници.

Това Народно Събрание няма легитимност да приема такива промени – нямат политическо доверие, нямат и експертиза. Те предлагат едновременно с отделни законопроекти абсолютна давност и граждански фалит, които са две взаимоизключващи се процедури, просто за да се говори, че са загрижени за длъжниците.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени