FACEBOOK

Джамбазки обвини обществото за липсата на медицински сестри

Обществото е виновно за липсата на медицински сестри у нас. То било безразлично към ниското им възнаграждение, когато трябвало да се вземат политически решения. А защо конкретно е виновно? "Ами защото обществото формира политиката и избира политическите партии."

Тази теза изрази в ефира на Нова тв евродепутатът и зам.-председател на управляващата партия ВМРО Ангел Джамбазки, който днес опита да защити властта за COVID мерките, предаде clubz.bg.

Само една основателна критика

"Властта в ситуация на пандемия винаги може да се справя по-добре. Факт е обаче, че никой не знае как да управлява тази болест", каза още евродепутатът.

Не се ли знаеше през лятото, че наесен се задава втора вълна, бе попитан той. И призна, че липсата на медици е най-големият проблем, но той е системен и не е свързан с коронавирусната криза. "Когато пандемията премине, ще си проличи кои са истинските професии - тези, които трябва да бъдат оценявани", посочи евродепутатът и изброи лекари, полицаи, пожарникари.

Всяка критика в настоящата ситуация Джамбазки посочи, че има основание - но само от една гледна точка: "Материално-техническата подготовка винаги можеше да се направи много по-добре като логистика и разпределение".

"Не можеш обаче да обучиш лекари за три месеца. В момента виждам как обучават санитари за сестри само за да ги преквалифицират. Това все едно е фронтова линия", каза още той.

Политиците като огледало

Последва любопитното "обвинение" кой според Джамбазки е виновен, че имаме недостиг от десетки хиляди медицински сестри.

"Няма медицински сестри не само заради пандемията в момента. Нямаме медицински сестри, защото българското общество търпеше и се правеше, че не вижда, че медицинската сестра получава унизително ниско възнаграждение" - заяви той.

А на въпрос как така обществото ще е виновно, отвърна:

"Ами защото обществото формира политиката и избира политическите партии. Обществото отива на избори и гласува. Формира управлението."

Припомняме, че ВМРО е част от управлението в кабинетите "Борисов" за втори път. И на констатацията на водещите "те и вас са ви избрали и вие носите вина за това", обяви:

"Чувствам се отговорен, хайде, не виновен, защото аз никога не съм бил част от изпълнителната власт (Макар председателят на ВМРО Красимир Каракачанов да е вицепремиер. Както и министър, б.р.). Но се чувствам отговорен за ситуацията в обществото и затова правя каквото мога по силите си."

На въпрос кога обществото е било против увеличението на заплатите на медиците, отвърна, че то било безразлично, когато трябвало да се вземат политически решения. "Политиците са огледало на обществото."

"Не може българското общество да е най-доброто на света, а българските политици - най-лошите."

Все пак като "огледало" на избирателите си предложи (в ефир) медицинските специалности да са приоритетни.
България не е Белгия

Евродепутатът направи сравнение на ситуацията около COVID-19 в България и Белгия и предприемането на мерки - в отговор на въпрос не закъсняха ли властите у нас с мерките.

"В Белгия има пълно затваряне, само че белгийската икономика и резерви са много по-големи от нашите. Там може да си позволят да затворят всичко и нищо да не работи. Ако това го направиш в България ще закриеш десетки средни и малки бизнеси. Хора ще останат на улицата. Ще се поставим между два огъня - заразата и безработицата. Трябва да се намери средният път", заяви зам.-председателят на ВМРО.

Нямаме баланс. Ние в обществото нямаме баланс и нямаме съгласие - допълни. По думите му, ако сега правителството вземе решение за локдаун, ще срещне мигновена критика "убихте бизнеса, вие сте безотговорни". В същото време "вижте по "Витошка" - даде пример Джамбазки - там имало веселящи се граждани, които не пазят собствения си живот.

"Какво да направиш повече? Да ги заключиш тях в мазето ли?"

Това ли е управлението? Слуша какво ще му кажат, за да вземе мерки в едната или другата посока? - попитаха водещите. В отговор Джамбазки посочи, че в другите страни управляващи и опозиция били единни в борбата с коронавируса - "там нямате всички обединени само и само да свалят правителството".
Горят маски, а после са на апарати

В началото на предаването стана ясно, че Джамбазки е доброволец във Военномедицинската академия в София, което прави от две седмици. И разказа:

"Видях реаниматор, който след нощна смяна изчаква до 6 часа на следващия ден, за да се транспортира последният човек. Не си взе детето от детска градина.

Ако постъпката ми беше ПР, щеше да се разбере преди три седмици. Няколко момчета по-корави, по-сърцати, отидохме на място и не искахме да казваме - да се приберем след няколко седмици или няколко дена с подвити опашки", заяви зам.-председателят на ВМРО в отговор на въпрос прави ли си "реклама" с доброволчеството.

Посочи още, че в болницата е виждал в отделенията "и лидери на протести, които горяха маски и после дишаха с апаратите".

За казуса с детските надбавки, за които ГЕРБ сега предлага оставане на подоходния критерий, Джамбазки посочи, че от ВМРО настояват да има помощ за всички деца. Според него така държавата показва отношение към детето и семейството. "Размерът на добавката също е много важен. Необходимо е да се подпомага образованата и отговорна раждаемост", смята евродепутатът.

Джамбазки определи решението на ГЕРБ да отпадне помощта за всяко дете като грешка.

"Не може да противопоставяш децата на полицаите", посочи той.

Последното е по повод на това, че спестените от детските надбавки за всички деца средства от ГЕРБ смятат да прехвърлят към МВР за увеличение на заплатите на полицаите.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени