FACEBOOK

Депутатът Зафиров си призна за новия апартамент, но не и откъде са парите

Депутатът от БСП Атанас Зафиров – шефът на отбранителната комисия в този парламент, който не знае, че РСМ е член на НАТО, най-накрая си призна в декларация пред КПКОНИ за своя нов апартамент.

19 минути писа за жилището на зама по коалиционната политика на БСП миналия октомври, когато той приключваше довършителните работи и обзавеждането на 87 кв.м в модния ВИП комплекс Хилсайд над галерията на колегата му от ГЕРБ Вежди Рашидов в същата баровска обител. Апартаментът– както се оказва, е закупен през 2020 г. През октомври пред нас той се отрече да има недеклариран имот. Сега го признава, а КПКОНПИ не реагира – за неверни данни в декларациите се носи отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.Още миналата година пред партийни другари обаче след публикацията Зафиров си бе признал и се беше похвалил, че апартаментът щял да се пише на сина му.

 

Понеже придобивката от нов апартамент и гараж в полите на Витоша е за солидна 6-цифрена сума, без да се включва обзавеждането, ако имаше НАП, той щеше веднага да попита: а откъде пари? Накисва ли наследника си депутатът, тъй верен на Корнелия Нинова? Понеже това си е сериозен проблем поне според Данъчно – процесуалния кодекс, ако цялото плащане не може да се докаже с доходи! Освен, ако не е дарение, но тогава дарителят следва да има половинмилионен доход.


 
В декларацията си пред КПКОНПИ Зафиров за пореден път не съобщава, а е задължен, какви пари е получил за годината, а какви средства е взела съпругата му. Комисията, която според премиера била най-силният инструмент за борба с корупцията, за пореден е пас и не взема мерки поне да го глоби.

Виж документите тук!За сина му, който не е в състояние да заработва много, особено докато учи, изобщо не говорим.През 2021 г. Зафиров, тогава редови депутат, има 3 месеца стаж в последния дълъг парламент и общо 24 дни в двата кратки, плюс 20 работни дни в актуалния – няма и половин година общо. В същото време се твърди, че членовете на изпълнителното бюро и заместник-председателите на БСП НЕ вземали пари за партийните си постове, макар истината май да е съвсем друга. Хайде НАП да провери. Колкото и да вземат, а се твърди, че ставало въпрос за 4000 – 5000 лева месечно от касата на Позитано 20, пак е десет пъти по-малко от необходимото за инвестицията.Във всеки случай имотът няма как да се покрие от доходите на депутата. 87 кв.м. ново луксозно строителство на Симеоновско шосе до Макси, където преди това държеше апартамент, струват поне 300 000 лева, отделно гаражът няма как да е под 50 000 лв. Довършителните работи и обзавеждането са поне още 100 000 лв. – смята се като 1000 – 1200 лв. на квадратен метър.

 

Сумата за новото жилище набъбва до около половин милион лева. Даже и да включим в нея разходите за експлоатация на апартамента – вземете само цените на газа през последните 9 месеца. Отделно е токът, таксата за комплекса и охраната и всичко останало.


В същото време, докато ги е плащал неизвестно откъде, Зафиров е успял да намали с 10 000 лв. – от 65 000 лв. на 55 000 лв. своята семейна кредитна експозиция.


Обаче този дълг, доста голям за човек със спорадични доходи през същата година, прави на практика невъзможно отпускането на заем от банка при нормални условия. Ако има специални – защо? Помним как покрай Апартаментгейт избухнаха няколко скандала заради подобни кредити към политици от ГЕРБ.


При това Зафиров не пипа депозитите си – 34 000 лв.


Издържа и мандатно жилище, за което пишем отделно, което има доста сериозни режийни разходи, понеже е огромно – най-малко 1500 лв. на месец.

 

Отделно, както му личи, и все повече се закръгля – т.е. не пести от хапване в тези толкова силно инфлационни времена.


Истински кандидат за Нобел за икономика се оказва с тези финансови умения!

 

Дали му е неудобно пред избирателите – в случай с БСП най-вече пенсионери, и то от един от най-бедните краеве на България – Сливенския?

 

 

Радостина Тонева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени