FACEBOOK

Украйна разкритикува "неморалния" трик, след като Москва заяви, че ще позволи на цивилни граждани да избягат в Русия

В понеделник Русия обяви нови "хуманитарни коридори" за транспортиране на украинците, попаднали в капана на бомбардировките, до самата Русия и до нейния съюзник Беларус - ход, който Киев веднага отхвърли като неморален трик, предаде Ройтерс.

Съобщението дойде след два дни на неуспешно прекратяване на огъня, за да се позволи на цивилните да избягат от обсадения град Мариупол, където стотици хиляди хора са в капан без храна и вода, подложени са на непрестанни бомбардировки и не могат да евакуират ранените си.

Новите "коридори" ще бъдат отворени в 10:00 ч. московско време (07:00 ч. по Гринуич) от столицата Киев и източните градове Харков и Суми, както и от Мариупол, съобщи руското министерство на отбраната.

Според картите, публикувани от информационната агенция РИА, коридорът от Киев ще води до Беларус, а цивилните от Харков ще могат да отидат само в Русия. Русия също така ще организира въздушен транспорт, за да превози украинците от Киев до Русия, заяви министерството.

"Опитите на украинската страна да заблуди Русия и целия цивилизован свят. . . този път са безполезни", заявиха от министерството.

Говорителят на украинския президент Владимир Зеленский нарече този ход "напълно неморален" и заяви, че Русия се опитва да "използва страданията на хората, за да създаде телевизионна картина".

"Те са граждани на Украйна, трябва да имат право да се евакуират на територията на Украйна", заяви говорителят пред Ройтерс.

"Това е един от проблемите, които водят до разрушаване на хуманитарните коридори. Изглежда, че те са съгласни с тях, но самите те искат да предоставят хуманитарна помощ за снимка по телевизията и искат коридорите да водят в тяхната посока. "

Нахлуването на Русия беше осъдено по целия свят, накара повече от 1,5 милиона украинци да избягат в чужбина и предизвика мащабни санкции, които изолираха Русия по начин, който никога досега не е бил прилаган от толкова голяма икономика.

Русия отрича да е умишлено насочена срещу цивилни граждани. Тя нарича кампанията, която започна на 24 февруари, "специална военна операция" за разоръжаване на Украйна и арестуване на лидери, които нарича неонацисти. Украйна и нейните западни съюзници твърдят, че това е прозрачен претекст за инвазия с цел завладяване на държава с население от 44 милиона души.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени