FACEBOOK

25 хил. украински бежанци минаха БГ границата

Още нямаме единен център за разпределение на хората

От 24 февруари 2022 г. до 6 март през всички пунктове на българо-румънската граница у нас са влезли близо 25 хил. украински граждани, съобщиха от ГД Гранична полиция, пише Сега. Между 1,3 млн. и 1,5 млн. души са напуснали бившата съветска република за последните 10 дни. Повечето от тях влизат в ЕС през източна Полша, Словакия, Унгария и Румъния. „Това е най-бързо разгръщащата се бежанска криза, която Европа е виждала от края на Втората световна война“, коментира върховният комисар на ООН по бежанците Филипо Гранди.

Напомняме, че огромна част от бежанците са от българското малцинство в Украйна, което по различни оценки е между 120 000 и 250 000 души.

Гражданите на Украйна имат право на безвизово влизане в България и право на пребиваване от 90 дни престой в рамките на всеки 6 месечен престой у нас. Срокът може да бъде продължен по хуманитарни причини, свързани с извънредни обстоятелства.

На нашата границата вече са подадени над 70 молби за хуманитарна закрила. Реалната бройка обаче е в пъти по-голяма и това ще проличи съвсем скоро. В Бургас мобилен екип на Агенцията за бежанците вече започна регистрация на търсещите подслон у нас украинци. Това се прави, за да не се налага те да пътуват до четирите центъра в страната, където могат да получат хуманитарен статут - в София, Пъстрогор, Харманли и Стара Загора.

Напомняме, че от 19 минути още в петък алармирахме, че в текущата кризисна ситуация нямаме единен център за разпределение на украинските бежанци.Вече близо 2 седмици нямаме централизирана система. На този етап налични са само отделни звена, като денонощният център за съдействие на украински бежанци във Варна. Той се помещава в Двореца на културата и спорта, а целта му е да съдейства на хората, бягащи от войната. До момента само в областта са настанени около 600 украинци. Броят им обаче ще се повиши.

Очаквано най-много желаещи стигат до София и очакват от общината организиране на живота им тук. Кметът Фандъкова вече се срещна с едно от семействата, но в столицата те вече са десетки. 

Както писахме преди дни по всичко личи, че няма никакъв план на правителството, няма организация, няма нито структурен, нито мозъчен център по темата. Това при 4-ма вицепремиери с внушителни екипи, едната от които зам.-шеф на МС без портфейл.


Засега един човек е натоварен с тази задача, но очаква кметовете да го търсят и му трябват часове, за да благоволи да отговори на обажданията им, камо ли пък да задейства тромавата държавна машина. Пускането на няколко автобуса за натоварване на желаещите няма абсолютно смисъл, ако те идват тук и попадат насред нищото. На този етап настаняваме пристигащите предимно в хотели, което очевидно е временна мярка. Достатъчно е да се види организацията не само в останалите държави от ЕС, които приемат пъти повече бежанци, но дори в бедна постсъветска Молдова.

Министърът на туризма Христо Проданов обяви в петък, че държавата ще компенсира хотелиери с 40 лв. на ден за всеки настанен украински бежанец. Той посочи, че сумата все още не е окончателно решена. "Към такава сума се ориентираме, защото това според нас ще покрива разходите за изхранване и престой, коментира Проданов. По негови думи компенсациите ще започнат да се изплащат от началото на следващата седмица и ще покриват разходи със задна дата. Най-вероятно помощта ще е за период от 3 месеца. Предстои МС и МФ да дадат указания как ще се подават заявки.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени