FACEBOOK

Пристигащите от Украйна първо имат статут на туристи: Денков

“Стартира процесът по интегриране децата от Украйна в образователната система”, заяви пред Nova министърът на образованието акад. Николай Денков във връзка с прииждащите у нас украински бежанци.

По думите му, пристигащи имат 90 дни да решат дали ще останат на територията на страната ни и дали децата им ще се обучават тук. „Докато тези хора не подадат документи за статут на бежанец или търсещ убежище, те са със статут на турист. Във всеки един момент могат да подадат молба за промяна на статута. След това се извършва проверка от службите и после те могат да подадат молба децата им да бъдат включени в училище или детски градини. Отворихме възможността за интегриране в образователната система още преди да е получен статут на бежанец, но докато това не стане, деца няма да влязат в училище", обясни той.

"Интегрирането на децата в системата за предучилищно образование би създала проблем за столицата заради липсата на места в детските градини и ясли”, призна Денков.

"Ще има специална процедура и за преодоляване на езиковата бариера. Децата ще се обучават по програми за бежанци. Това се заплащат допълнително от бюджета на МОН, не от този на училищата”, каза още министърът.

Денков подчерта, че децата трябва да минат и през здравните власти, за да има уверения, че са ваксинирани. 

 

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени