FACEBOOK

Сърбия ще произвежда руската ваксина Спутник V: Вучич

Сърбия ще инвестира колкото е нужно, за да започне местно производство на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" до края на годината, заяви днес сръбският президент Александър Вучич за Ройтерс.

Очаква се група руски специалисти да посетят Сърбия следващата седмица за разговори за производството на ваксината.

Вучич и руският президент Владимир Путин са постигнали принципно споразумение за започване на процедура за производство на ваксина. Сърбия възнамерява да произвежда „Спутник V“ не само за свои собствени нужди, но и за износ в страните от региона, каза Вучич.

"Ще трябва да започне производство на база на това, което вече имаме, но също така и с напълно нови мощности. Няма съмнение. Относно капацитета и възможностите за производството, бихме искали да произвеждаме повече, за да можем да помогнем на целия регион, защото няма смисъл да се ваксинираме, ако и нашите съседи не се ваксинират", каза сръбският президент.

В Сърбия вече са ваксинирани 530 000 души, или около 7,5 процента от населението. Страната е на четвърто място в света по брой ваксинирани на 100 души след Израел, Великобритания и САЩ.

Според националната имунизационна програма, в момента сърбите могат да избират между ваксините на „Пфайзер“ и „Бионтек“, китайската „Синофарм“ и руската "Спутник V".

"Никой по света не говори за цената на ваксината. Аз ги знам всички и за това хората в Сърбия трябва да бъдат доволни, тъй като знак за колко ги е набавил Европейския съюз, цените които платихме ние и т.н. Хората в Сърбия могат наистина да бъдат доволни", каза още Вучич.

Сърбия очаква да получи 200 000 дози от руската ваксина този месец, 500 000 дози „Синофарм“, около 90 000 дози „Пфайзер-Бионтех“ и "първите количества от над 100 000 дози" от ваксината на „АстраЗенека“.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени