FACEBOOK

И Беларус ще произвежда руската ваксина Спутник V

Русия и Беларус ще произвеждат съвместно на беларуска територия руската ваксина Sputnik V срещу Ковид-19, съобщи днес руският премиер Михаил Мишустин, цитиран от ТАСС.

Той каза това на среща в Москва с беларуския си колега Роман Головченко. Мишустин съобщи, че на 4 януари Русия е предала на Беларус поредната партида тестове за диагностициране на заразяване с коронавирус.

Освен това, в съответствие с решение на президентите на Русия и Беларус, Владимир Путин и Александър Лукашенко, се създава съвместно производство на беларуска територия на ваксина срещу Ковид-19.

Предвижда се съвместното производство на ваксината да започне през февруари - март. Целта на договореното съвместно производство е да улесни логистиката и да се ускори имунизацията.

Беларус стана първата чужда държава, която започна ваксинация на населението срещу коронавирус с руската ваксина. Миналата година страната подписа първоначален договор за доставка на 170 000 дози. Освен това Беларус стана първата чужда държава, която официално регистрира Sputnik V.

До този момент ваксината Спутник V е регистрирана за използване в Беларус, Сърбия, Аржентина, Боливия, Алжир, Венецуела, Парагвай, Туркменистан и палестинските територии.

Преди три дни стана ясно, че руската ваксина ще се произвежда и в Турция.

Потенциалният обем на производството - милиони дози ваксина "Спутник V" годишно се обсъжда и въпроса за възможното разширение на производството в бъдеще. Доставките на тези ваксини ще бъдат както за вътрешния пазар в Турция, така и за други страни, информираха от фонда, предаде Дир.бг.

Днес стана ясно, че и Мексико е договорил 24 милиона дози от руската ваксина.

Миналата седмица руските власти депозираха молба за регистриране в ЕС на "Спутник V".


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени