FACEBOOK

Унгария одобри руската Спутник V и ваксината на АстраЗенека

Унгарският лекарствен регулатор е дал предварително одобрение на руската ваксина „Спутник V“ и ваксината на британската компания „АстраЗенека“ и Оксфордския университет, без да чака решение на ниво Европейски съюз, съобщи шефът на кабинета на премиера Виктор Орбан, предаде Ройтерс.

Външният министър Петер Сиярто пътува за Москва за разговори за доставки на ваксина срещу коронавирусната инфекция, каза Гергели Гуляш. Сиярто заяви по-рано тази седмица, че при одобрението „Спутник V“ може да бъде подписан договор и Унгария да получи голяма доставка от ваксината.

Русия подаде в сряда заявка за регистрация на ваксината „Спутник V“ от Европейската агенция по лекарствата. „АстраЗенека“ го направи по-рано и очаква на 29 януари решение на регулаторния орган.

Правителството на Виктор Орбан остро критикуваше ЕС за бавната покупка и доставка на ваксини, което забавяло икономическото възстановяване.

Миналата седмица бе обявено, че е постигнато споразумение с китайската „Синофарм“ за покупка на нейната ваксина, която още не е одобрена за използване.

Към 20 януари в Унгария са ваксинирани 138 584 души сочат данни на сайта Our World in Data, който следи ваксинирането и е свързан с Оксфордския университет.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени