FACEBOOK

Ваксините: $74 Модерна, $39 Файзер, $20 Спутник

Най-евтината от досега влезлите за регистрация световни ваксини е руската Спутник, базирана на човешкия аденавирус, която извън родината си ще струва общо 20 долара за двете дози, вливани през 21 дни. 39 долара ще искат от Файзер за първия си противокоронен апарат. За двете вливания на ваксината на Модерна разходът ще бъде 74 долара. Все още само в кръга на предположенията е цената на Астра Зенека, която, както 19 минути неведнъж писа, позакъсня със своя медикамент анти-К19. Говори се, че при 2 инжекции, това ще струва 9-10 долара, но ако се бие само една, при която ефективността е по-висока - наполовина.

Втората руска ваксина ЕпиВак Корона, която досега бе наричана по името на разработчиците й от Вектор, е на финала на тестовете си и от януари също ще започне мащабна ваксинация с нея, каквато от събота в Русия стартираха с конкурентната й. Втората, за разлика от естествения Спутник, ще бъде подходяща за най-уязвимите групи, които засега успешно я минават като доброволци - възрастни хора, диабетици, хипертоници и др. В нея няма жив вирус.

Целта на мащабната ваксинация, както обясняват руските власти, е постигане на колективен имунитет и свеждане на коронавируса до сезонен, като останалите въздушно-капкови инфекции, с които живеем. Есенните хреми и настинки, както обясни известната бг специалистка доц.д-р Велизарова, например, са останките от първия коронавирус от 60-те години.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени