FACEBOOK

Само 6 републиканци предават Тръмп от 17 нужни за импийчмънт

„17 републиканци трябва да изоставят господин Тръмп, за да се достигнат двете-трети от Сената, които да му гласуват импийчмънт. Шест от сенаторите от партията му гласуваха да продължи процесът, заедно с демократите: Касиди, Колинс от Мейн, Мурковски от Аляска, Ромни от Юта, Сас от Небраска, Тууми от Пенсилвания”, изброява Ню Йорк Таймс. Именно тях авторитетният и най-близък до демократите вестник очаква да подкрепят и решение за отстраняване от длъжност на бившия президент – на пръв поглед абсурдна процедура, която обаче с техните гласове Сенатът прие за конституционна и допустима. Ако след очакваното бързо изслушване на страните по процеса бъде гласувано за импийчмънт, то Тръмп би бил лишен от възможност в бъдеще да кандидатства за президент. А неговото желание е да се завърне на изборите през 2024 година.

Ню Йорк Таймс нарича горната камара на американския парламент „разделена”, каквато тя буквално е – буквално равенство 50 на 50 не само като проценти, но и като точен брой гласове, между републиканците и демократите, които обаче имат превес с решаващия глас на председателстваща органа Камала Харис – новият вицепрезидент на САЩ.

В репортаж от сесията, посветена на импийчмънта, малко иронично се разказва, че процесът е започнал с 13-минутно видео, припомнящо „смъртоносния бунт” от 6 януари, когато протестиращи нахлуха в Конгреса.

Бившият съперник за кандидат-президент и сегашен поддръжник на Тръмп – сенатор Тед Круз обяви още на старта цялата процедура за „кауза пердута” с предизвестен край. Това стана, докато колегата му демократ Джейми Раскин през сълзи призоваваше, явно развълнуван от показаното филмче: „Сенатори, това не може да бъде нашето бъдеще”.

Основна теза на защитата срещу обвиненията му, че през последните месеци с търсенето на изборни манипулации от страна на Байдън, Тръмп е провокирал бунта на гражданите, е, че по принцип процесът е безмислен, тъй като това вече не е президент и свалянето му е безпредметно, след като е напуснал Белия дом. Според юристите на бившия държавен глава това е и неконституционно, защото процедурата е предвидена за действащи президенти и такъв опит вече веднъж беше направен, докато милиардерът заемаше креслото в Белия дом. С просто мнозинство обаче Сенатът прие, че актът е конституционен, за да тръгне процесът.

Единствения факт, който беше приведен като подкрепа на тезата за юридическа издържаност беше подобен казус, но с военен министър от 19-и век, не президент.

„При положение, че на сенаторите и от двете партии са наясно с изхода на процеса на импийчмънт, те се съгласиха да тече изключително бързо, като решението по него се очаква още този уикенд. Това ще бъде два пъти по-скоростно, отколкото при първия неуспешен опит за сваляне на Тръмп по обвинения, свързани с кампания за натиск върху Украйна”, пише Ню Йорк Таймс.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени