FACEBOOK

Камарата на представителите гласува импийчмънт на Тръмп, но Сенатът няма да го разглежда

Процедурата може да остане недовършена и авансово е лишена от смисъл

С 225 на 193 гласа Камарата на представителите на САЩ гласува импийчмънт на президента Доналд Тръмп с мотив - подстрекателство към метеж. Така Тръмп стана единственият държавен глава на САЩ, който в рамките на един мандат два пъти е бил отстраняван от долната камара на американския Конгрес, съобщава Сега. 10 репубиканци гласуваха за отстраняване на президента. За да бъде факт отстраняването на Тръмп, той трябва да бъде отстранен и от Сената на САЩ и то с мнозинство от 2/3. Демократическата партия поиска това гласуване да стане още в петък, но Републиканците вероятно ще блокират свикването на Горната камара на Конгреса. В миролюбиво изявление Тръмп обеща "безопасно предаване на властта" и не спомена нито дума за импийчмънта.

Сенатът на САЩ е в отпуск до 19 януари, което означава, че преди инаугурацията на Джо Байдън няма как да се гласува окончателен импийчмънт на Тръмп. Въпреки че през последната седмица шефът на мнозинството в Сената Мич МакКонъл /РП/ посложи на яростна критика Тръмп, той е декларирал, че мнозинството е против прекъсване на ваканцията на Сената.

Така процедурата може да остане недовършена и авансово е лишена от смисъл.

Стотици американски войници осъмнаха тази сутрин по мраморните подове в сградата на Конгреса на САЩ. Армейски части бяха разположени във Вашингтон за охрана на Капитолия, където Камарата на представителите дебатираше по искания от демократите импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

Президентът Доналд Тръмп направи изявление, след като Камарата на представителите прие резолюция за неговия импийчмънт, съобщиха световните агенции.

Във видео, публикувано от Белия дом в Туитър, Тръмп заявява, че осъжда насилието и че в САЩ "няма място за жестокост", но не споменава и дума за задвижената процедура за преждевременното му отстраняване.

"Нито един от моите истински поддръжници не може да бъде замесен в политическо насилие, никой от моите истински поддръжници не може да показва неуважение към правоприлагащите органи или нашето велико американско знаме, никой от моите истински поддръжници не може да обижда своите съграждани", казва президентът във видеото, като уверява, че замесените в нападението над Капитолия ще носят отговорност.

Тръмп призовава американците да се съсредоточат върху интересите на страната и да се обединят, "преодолявайки моментните страсти".

От изявлението става ясно, че той е заръчал на федералните власти да използват всички ресурси за поддържане на реда на фона на съобщенията за заплахата от нови вълнения във Вашингтон и в цялата страна. Според него "хиляди" бойци от Националната гвардия пристигат в американската столица, за да осигурят "безопасно предаване на властта без инциденти".


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени