FACEBOOK

Полша ще глобява Фейсбук и Туитър с $2,2 млн. всеки път, когато цензурират свободата на словото

закон, който да глоби фирмите на Big Tech зашеметяващите 2,2 милиона долара всеки път, когато противоконституционно цензурират законната свобода на словото онлайн, съобщава patreon.com.

Докато либералните правителства в западните държави се стремят да глобяват гигантите в социалните медии Facebook и Twitter, защото не са премахнали така наречения „език на омразата“, Полша възприема освежаващо различен подход.

„Съгласно неговите разпоредби на социалните медии няма да бъде разрешено да премахват съдържание или да блокират акаунти, ако съдържанието в тях не нарушава полския закон.“

„В случай на премахване или блокиране може да се изпрати жалба до платформата, която ще разполага с 24 часа, за да я разгледа.“

„В рамките на 48 часа след решението потребителят ще може да подаде петиция до съда за връщане на достъпа. Съдът ще разгледа жалбите в рамките на седем дни след получаването им и целият процес трябва да бъде електронен. “

Полският министър на правосъдието Збигнев Зиобро ясно заяви, че правната инициатива е предназначена за борба с цензурата.

Зиобро заяви, че това няма да повлияе на правото на хора, които са били оклеветени или клеветни, да търсят справедливост.

„Често жертвите на тенденции към идеологическа цензура са и представители на различни групи, действащи в Полша, чието съдържание е премахнато или блокирано, само защото те изразяват възгледи и се позовават на ценности, които са неприемливи от гледна точка на общностите ... -силно влияние върху функционирането на социалните медии “, заяви Зиобро.

„Осъзнаваме, че това не е лесна тема“, продължи той.

„Осъзнаваме, че в интернет трябва да има и сфера на гаранции за всеки, който се чувства оклеветен, сфера на ограничение на различно съдържание, което може да носи със себе си отрицателно въздействие върху сферата на свободата на другите хора“, каза той.

„Но бихме искали да предложим такива инструменти, които ще позволят и на едната, и на другата страна да призоват решението на орган, който ще може да прецени дали съдържанието, което се появява в такъв и такъв акаунт в социална медия, наистина нарушава личните права, независимо дали могат да бъдат елиминирани или дали има цензура. "

Това трябва да бъде моделът за всички развити страни, които ценят свободата на словото, особено САЩ.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени