FACEBOOK

Плащанията за газ все още в евро или долари в Газпромбанк: Путин каза на Шолц

Берлин поиска писмена информация за преминаването към рубли

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Олаф Шолц разговаряха по телефона в сряда, за да обсъдят искането на Москва Берлин да плаща за руския газ в рубли, а не в евро или долари.

Според германската версия на събитията руският лидер се е съгласил плащанията засега да продължат в една от двете западни валути, като Кремъл е заявил, че след това тези плащания ще бъдат конвертирани в руска валута.

Москва твърди, че Путин е обяснил на Шолц, че неговото правителство сега изисква плащане в рубли "поради факта, че в нарушение на международното право валутните резерви на Банката на Русия са били замразени от държавите членки на ЕС". Въпреки това руският президент обясни на канцлера, че преминаването към еврото няма да доведе до по-неизгодни договорни условия за германските вносители.

Германия разчита на Русия за повече от половината от доставките си на газ и за една трета от вноса на петрол. Ръководителите в Берлин не са толкова ентусиазирани по отношение на санкциите срещу руската енергия, колкото някои от колегите им в ЕС, като Шолц определи руската енергия като "съществена" за оцеляването на германската икономика, а министърът на икономиката Роберт Хабек призова гражданите тази седмица да намалят потреблението си на фона на нарастващата вероятност от нормиране.

Въпреки това Германия изпрати оръжия на Украйна и подкрепи санкциите на ЕС срещу Русия. Поради това Москва я определи като "недружелюбна" страна, което означава, че тя ще бъде засегната от политиката на Кремъл да плаща за газ в рубли. Тази политика трябва да влезе в сила на 1 април, като Русия предупреждава, че на тези, които откажат да я спазват, ще бъдат спрени доставките на газ.

Миналата седмица Шолц отхвърли искането на Путин за газ срещу рубли, но разговорът в сряда предполага смекчаване на позицията му. Според информацията, получена от двете страни, Шолц е поискал писмена информация, обясняваща как ще се осъществи превключването, а Русия е заявила, че "експертите на двете страни ще обсъдят този въпрос допълнително".

Според Берлин Путин е казал на Шолц, че плащанията все още могат да бъдат извършвани в евро или долари в руската Газпромбанк, която не е обект на санкциите на ЕС. След това Газпромбанк ще конвертира плащанията в рубли.

"В разговора Шолц не се съгласи с тази процедура, а поиска писмена информация, за да разбере по-добре процедурата", заяви говорител на Германия.

Въпреки че Групата на седемте най-големи западни икономики се съгласи да отхвърли искането на Москва за плащане в рубли, Путин получи обаждания от отделни лидери, чиито страни все още са зависими от руската енергия. Освен с Шолц, в сряда Путин разговаря и с италианския министър-председател Марио Драги, а предишния ден - с френския президент Еманюел Макрон.

 

 

 

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени