FACEBOOK

58% скок на газа за април, плюс 38% за май или общо двойно иска Булгаргаз

Булгаргаз е внесъл ценово предложение в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за поскъпване на природния газ до около 180 лева за мегаватчас, което е ръст от 58%, съобщава БНР. На 1 март енергийният регулатор одобри цена на газа от 113,73 лева за мегаватчас. Спрямо февруари повишението е от 3,5 на сто.

На 11 март "Булгаргаз" съобщи очакванията си за движението на цената на суровината през май, изготвени на базата на състоянието на европейския газов пазар в момента. Изчисленията на компанията показаха, че ако това положение се запази, природният газ трябва да поскъпне с 38% спрямо нивото през март.

70% от цената на природния газ, внасян от Русия, или общо едва половината от общото договорено от нас количество се влияе от движението на цените на европейските борси и по-специално на нидерландската TTF. Ние обаче имаме 6 пъти по-ниски от актуалните пазарни цени от Газпром за 30% от руското синьо гориво.

Цената на газа от Азербайджан пък е обвързана с цената на петрола, който също се търгува на ниво над 100 долара в последните седмици, обясняват от Булгаргаз. Пропускат само, че и така той остава двойно по-евтин от руския на борсата. Но вместо да вземаме 30% от газа си от казвакзката република, ползваме около 10 на сто по необясними, освен с корупция причини.

Във формулата на ценообразуването на газа за България влияние оказва още и курсът на долара, добавя Булгаргаз, а той е поскъпнал с 2% за месец, така че и този „аргумент” е смехотворен.

След подмяната на ръководствата на фирмата и на КЕВР вината за лъжливите решения вече е на новото правителство.

Илиян Костадинов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени