FACEBOOK

ЕС няма да санкционира руски газ и петрол: Петков

„Засега ЕС няма да налага санкции на Русия по линия на износа на газ и петрол, тъй като България и други страни членки не могат на този етап да подкрепят такова решение”, заяви премиерът Кирил Петков в НС. “Не само страната ни не може да си позволи толкова крайна мярка”, подчерта  той.

В отговор на въпрос кои други държави са против ембаргото, Петков подчерта, че няма да коментира преди лидерската среща във Версай, когато ще се вземе и окончателното решение.

По думите му нашата страна би имала „огромни затруднения“, ако се стигне до санкции, като все пак има възможности този риск да се управлява, но те са свързани с трайно намаляване на износа на ток, което не е добър вариант за европейския пазар.

"България подкрепя санкциите срещу Русия като средство за спиране на нейната инвазия в Украйна, но вероятно ще търси изключение за забрана на вноса на руски природен газ и петрол, ако такова предложение бъде внесено в рамките на ЕС”, заяви Петков още ден по-рано интервю за Ройтерс.

“За тези две (забрана на вноса на руски газ и петрол), може би ще поискаме изключениe. Нямаме текущи алтернативи в момента, ние сме твърде зависими от руските доставки”, посочи той пред агенцията.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени