FACEBOOK

$139 удари нефтът след интервю на Блинкен, върна до 124 долара

Интервю на държавния секретар Антъни Блинкен пред NBC в неделя за „много активна дискусия на САЩ с ЕС за забрана на купуването на руски нефт” накара борсите да полудеят и да бъде надминат рекордът от 2008 г. за цена на петрола – тя удари от 139,13 долара в уж почивната неделя и сутринта в понеделник. След това започна да пада и в ранния следобед цената се свлече до 124 долара за най-скъпия сорт Брент.

Пълно спиране на доставките е равнозначно на катастрофа за България, чиято най-голяма рафинерия – лидер и на Балканите, работи именно с руски петрол. И няма как да спре да го купува.

Не е ясно защо за това не си дава сметка председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, която е премиер и на нас като членове на Съюза.

Пред CNN тя заяви: „Целта е да изолираме Русия и да направим немъзможно Путин да финансира войни. Имаме силна стратегия сега и можем да кажем, че ще се отървем от зависимостта от фосилни горива от Русия”.

Всъщност, Европа няма такава готовност и ще й трябват най-малко 2 – 3 години, а реалистично и доста повече за подобна независимост, особено след като тази конкретна зима показа, че зелената енергия, на която залага ЕС, не функционира в достатъчен обем и достатъчно надеждно.

Касата на Путин също няма да се изпразни тотално, тъй като Русия продължава да бъде най-голям износител в света на пшеница и други зърнени култури, на много черни, цветни и благородни метали, а Азия й осигурява все по-големи пазари за газ и нефт.

Bank of America пусна анализ, според който отрязването на руския нефт от световния пазар на практика ще удвои цените на черното злато – ще ги прати над 200 долара за барел.


И експертите от Energy Aspects се присъединяват към тази оценка като смятат, че при сключване на ядрена сделка с Иран, той няма да може да замени прозводител №2 в света не нефт Русия, както в скоро време – ще му трябва време поне до идния зимен сезон за възстановяване на средни количества добив, така и занапред, цитира специализираният сайт  Oilprice.com.

Иранският ефект се изрази в спадането на цената в понеделник, но ако с това е изчерпан трябва да се подготвим за сериозна икономическа криза. Неотдавна писахме за очакванията на американските експерти при устойчива цена от този порядък – 120 – 125 долара за месеци, икономиката на САЩ да изпадне бързо в рецесия. А оттам да имаме нова глобална криза.

Още повече, Русия е основен преговорен фактор, заедно със САЩ по ядрената сделка на Техеран и може силно да повлияе на резултата от без друго трудните и проточили се вече 7 години преговори.

JP Morgan също обяви прогноза за тазгодишната цена на черното злато, като песимистичната е за достигане не немислими пикове като $185 за барел.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени