FACEBOOK

Имаме гориво за 90 дни в резерва

„Държавният резерв е пълен с количества горива за 90 дни, но има и допълнително търговски запаси“, съобщи пред БНР Николай Василев, шеф на Държавна агенция Държавен резерв и военновременни запаси. Той увери, че в България има достатъчно запаси:

„Това, което правим в момента, е да набавим още пшеница за резерва - това е хлебна пшеница и фуражно зърно“, добави той.

„Имаме достатъчно за месеци напред като количества засега. Колко - е въпрос на класифицирана информация. Мисли се като възможност да имаме достатъчно хлебно зърно за населението за месеци напред“, уточни още Василев.

"За 30 пълни дни от запасите отговаря държавата, а за останалите 60 дни отговорят компаниите производители и вносители на горива. С търговските запаси ще надхвърлим тези 90 дни", поясни той.

Василев допълни, че за страната е важно в резерва да има достатъчно количества горива, хлебна пшеница, консервирани храни, питейна бутилирана вода, растително масло, лекарства и медицински изделия.

"За гладни години не мога да говоря за България, нямаме затруднения в доставките на горива или на пшеница, а имаме и достатъчно количества", допълни той.

По повод кражбата от Държавния резерв от базата от с. Поликраище Василев посочи, че изтеглят количествата от резерва в складовете в Сливен и Поликраище, защото там е установена „ниската правна култура на охранителите“.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени