FACEBOOK

Правителството пискало от Лукойл да не вдига цените, но им отговорили, че те зависят от швейцарска фирма

Правителството е поискало рафинерията "Лукойл Нефтохим" да не вдига цените на горивата според движението на цените на петрола сорт "Брент" на борсите, защото българският нефтокомбинат работи с руски петрол, който в момента е в пъти по-евтин.

Това обяви премиерът Кирил Петков по време на течащия в блиц контрола в парламента.

Отговорът обаче бил, че цените на горивата се определят от швейцарската фирма "Литаско" и те не се продават директно от рафинерията към бензиностанциите.

Правителството "насърчило" "Лукойл" и да не покачва цените на горивата, дори след като се повишава цената на суровия петрол, защото има период от 7 дни между това, което се преработва и това, което се продава, обясни още премиерът Кирил Петков, предаде 24 часа.

"Те заявиха да обсъдим този факт дори в днешния ден. Ще се опитваме да използваме този микс, поне тези покачвания да са по-плавни", каза Петков по отношение на рязко покачващите се цени на бензин и дизел.

Той обясни, че имал много срещи с компанията и от нея уверили правителството, че имат алтернативна доставка на суров петрол. Гарантирали и, че имат и план Б за доставка на петрол, ако бъдат спрени доставките от Русия.

Енергийното министерство пък търси увеличение на доставките на природен газ през Гърция, добави Петков.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени