FACEBOOK

Компенсациите за газа са недостатъчни: Омбудсманът

“Гражданите са разочаровани от малките компенсации, несъизмерими с безпрецедентното повишение на регулираните цени за природен газ и настояват за приемане на изменения, с които стойността на подкрепата да се увеличи, например с размера на ДДС”, сочи становище на омбудсмана Диана Ковачева, изпратено до министъра на финансите Асен Василев и министъра на енергетиката Александър Николов. В него тя ги информира за жалби и сигнали заради Програмата за компенсиране на битови клиенти на природен газ и топлофикационни дружества.

„Смятам, че искането на гражданите за увеличаване на размера на подкрепата е напълно в духа на заявения от правителството принцип, че размерът на компенсациите са изчислява като 50% от разликата между цената на обществен доставчик, одобрена от КЕВР за съответния месец и прогнозната цена за съответното тримесечие, съгласно решение на КЕВР, като се има предвид, че гражданите заплащат цените с ДДС“, пише Ковачева.

Тя припомня, че битовите клиенти на природен газ са единствените, които останаха незащитени от мораториума върху измененията на регулираните цени на електрическата и топлинната енергия и питейната вода, въведен от 47-ото Народно събрание през декември 2021 г.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени