FACEBOOK

Няма да отрязваме Газпром, но имаме 3 варианта: Петков

"Ние няма да отрязваме принципно Газпром, но трябва да влезем в преговорите с повече от една карта в ръката си", заяви премиерът Кирил Петков, който посети строителната площадка на изграждащата се газова връзкас Гърция.  Тръбата ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници.

Премиерът посочи, че се готвят за всякакви сценарии в случай на прекъсване на доставките от Газпром. Петков увери, че има 3 варианта и дори и да успеем да предоговорим и да подпишем договор с руската страна отново, то това не означава, че не е добре да имаме алтернативи. Дори те могат да бъдат използвани по време на преговорите за намаляване на цената.

“През юни ще бъде готова газовата връзка между България и Гърция, през септември азерският газ също ще започне да идва у нас”, отчете ощетой.

“Много важно, когато говорим за диверсификация - това означава по-ниски цени на газа, по-ниски цени на парното следващата година, по-малко натиск върху цените", каза Петков, който заяви и че го е „било яд” тази зима, че плащаме толкова скъп газ, при положение, че е можело цената да бъде с 30% по-ниска.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени