FACEBOOK

"Не е приемливо" Полша да дава самолети за Украйна : Пентагонът

Пентагонът отхвърли изненадващото изявление на Полша, че ще предостави на Съединените щати своите изтребители МиГ-29 за използване от Украйна, като получи насреща американски Ф-16 - рядка проява на разногласие между съюзниците от НАТО, които се стремят да подкрепят украинските изтребители, като същевременно избягват въвличането в по-широка война с Русия, съобщава Асошейтед прес.


Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че изявлението на Полша, че възнамерява да достави 28-те самолета в американската военновъздушна база Рамщайн в Германия, повдига въпроса за перспективата военни самолети да напуснат база на САЩ и НАТО и да летят във въздушното пространство, владяно от Русия в конфликта с Украйна.


"Ще продължим да се консултираме с Полша и другите ни съюзници в НАТО по този въпрос и трудните логистични предизвикателства, които той поставя, но не смятаме, че предложението на Полша е приемливо", заяви Кърби в изявление.


Предложението за подарък от още военни самолети се разглеждаше като стимул за украинците, които вече две седмици са подложени на руска атака. Но това също така повишава риска от разширяване на войната извън Украйна.

Русия заяви, че подкрепата за военновъздушните сили на Украйна би била равносилна на присъединяване към войната и може да предизвика ответни действия.


Служителите на Белия дом бяха изненадани от полското съобщение за МиГ-овете, пише АП. Според американски служител, запознат с разговорите, предложението не е било повдигнато по време на разговорите с държавния секретар Антъни Блинкен, който неотдавна беше в Полша.


Американският служител, който говори при условие на анонимност, заяви, че представителите на Белия дом не смятат, че предложението ще реши лесно логистичните предизвикателства, свързани с предоставянето на самолети на Украйна.


Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви пред законодателите в Сената по време на изслушване за кризата в Украйна, че е научила за плановете на Полша едва, докато е пътувала за изслушването, състояло се през нощта на вторник срещу сряда европейско време.


"Доколкото ми е известно, то не е било предварително консултирано с нас", каза Нюланд пред сенаторите.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени