FACEBOOK

Колко вземаме от € 450 млн. от ЕС за оръжейни доставки към Украйна: Вице Нинова мълчи

Европейският съюз отпусна 450 000 000 евро, за да стимулира военно – промишлените комплекси на онези страни, които членуват в него, които ги имат и са готови да направят доставки на нападателни оръжия и на боеприпаси към Украйна.

4 от държавите в ЕС влизат в десетката на най-големите производители в света, където на почетната стълбица след лидерите САЩ и Русия се нарежда едната от двете най-големи евроикономики – Франция. Веднага след нея – 4-та е Германия, а пета е Испания. На десетата позиция е Италия.


Макар и далеч то обемите на водещите производители, България също има военно-промишлен комплекс, при това държавен в голямата си част, но не е ясно колко от 450-те милиона евро ще получи от изгодната сделка.

Не е тайна, че през последните месеци крупни предприятия в бранша обявиха, че затварят врати поради липса на поръчки и оставиха хиляди работници на улицата.

Попитана по този повод, ресорният вицепремиер Корнелия Нинова, която сама преди дни се разходи до сопотския оръжеен завод, който е държавен, не успя да отговори до редакционното приключване на броя на вестник 19 минути.

Както предаде от Мадрид Йосиф Давидов, 4 самолета с испански въоръжения вече са отлетели за Полша, където се събират оръжията и боеприпасите за доставяне в Украйна.

 

Наталия Каменова


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени