FACEBOOK

Ердоган ще обсъди с Путин опасенията за ядрената централа в Запорожие

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в четвъртък, че ще обсъди въпроса за атомната електроцентрала в Запорожие с руския президент Владимир Путин, след като проведе разговори с украинския президент Владимир Зеленский в западния украински град Лвов.

Руските военни в Енергодар засилиха системата за защита на Запорожската атомна електроцентрала поради възможен опит на украинската армия да нанесе удар по стратегическия обект. По-рано от Министерство на отбраната на Русия обявиха, че киевските власти планират да ударят ядрения обект, което може да предизвика техногенна катастрофа в пъти по-голяма от тази в Чернобил.

От месец насам украинските националистите обстрелват масирано атомната електроцентрала и Енергодар, който само тази нощ беше обстрелван два пъти. 

"Ще обсъдим този въпрос с г-н Путин и ще го помолим конкретно Русия да даде своя принос в това отношение като важна стъпка за световния мир", заяви Ердоган в интервю пред репортери по време на полета си от Лвов.

Турският лидер вече проведе тристранни разговори в Лвов с украинския лидер и с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. Ердоган изрази загриженост относно продължаващия конфликт около атомната електроцентрала в Запорожие в Украйна, като предупреди за опасност от "нов Чернобил"


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени