FACEBOOK

Обстрел до Запорожката АЕЦ, докато мисията на МААЕ пътува към централата

Според украински и руски регионални служители от четвъртък сутринта продължава обстрелът на град Енергодар в близост до атомната електроцентрала в Запорожие. Пети енергоблок на Запорожката атомна електроцентрала отново е бил изключен, след като са сработили системите за безопасност. По първоначални данни, повредена е линията на резервното захранване

В четвъртък сутринта Киев е изпратил командоси, които са се опитали да превземат Запорожската атомна електроцентрала, твърди руското министерство на отбраната.

"От 5 ч. сутринта [местно време] постоянният минометен обстрел не е спирал", заяви кметът на Енергодар Дмитрий Орлов в съобщение в Telegram, като добави, че над града кръжат "хеликоптери". "Чуват се автоматични оръжия. Известно е, че са поразени няколко граждански обекта. Има жертви! Уточняваме колко. "

Назначената от Русия военно-гражданска администрация на Енергодар също така твърди, че има "най-малко три" цивилни жертви и петима ранени, включително дете.

Според изявлението на руското министерство на отбраната е имало две отделни "диверсионни групи" от до 60 военнослужещи, които са използвали седем лодки, за да преминат през язовир Каховка и да се приземят на около три километра от ядреното съоръжение рано сутринта. Те са се опитали да превземат станцията от руските войски, които я охраняват, съобщи министерството.

Руските военни заявиха, че са предприели действия за "унищожаване на врага, включително чрез изпращане на самолети за непосредствена въздушна поддръжка".

От министерството твърдят също, че около два часа след десанта на командосите украинската артилерия е започнала да обстрелва определено място в близост до град Енергодар, където се намира електроцентралата. Според доклада инспекторите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), които са на път да посетят съоръжението, трябва да преминат през района.

"Провокацията на киевския режим има за цел да провали пристигането на мисията на МААЕ в Запорожската атомна електроцентрала", заявиха от министерството.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени