FACEBOOK

Не вярвам, че Западът може да постигне военна победа в Украйна: Орбан

Смъртоносният конфликт в Украйна има потенциала "демонстративно" да сложи край на западната хегемония в световен мащаб, твърди унгарският министър-председател Виктор Орбан.

В интервю за германското онлайн списание Tichys Einblick, публикувано в четвъртък, Орбан заяви, че очаква Европейският съюз да се окаже по-слаб на световната сцена, след като боевете в Украйна приключат.


Унгарският лидер заяви, че Западът не е в състояние да спечели конфликта във военно отношение и че санкциите, които е наложил на Москва, не са успели да дестабилизират Русия. Още по-лошото е, че наказателните мерки се обърнаха срещу ЕС с гръм и трясък, каза той.

Орбан също така отбеляза, че "голяма част от света" очевидно не подкрепя САЩ, когато става дума за Украйна. Той посочи "китайците, индийците, бразилците, Южна Африка, арабския свят, Африка" като региони, които не подкрепят западната линия по конфликта.


"Напълно възможно е именно тази война да сложи демонстративен край на западното господство", каза Орбан.

От друга страна, сили извън ЕС вече се възползват от ситуацията, каза той, посочвайки Русия, която "има свои собствени енергийни източници".


Премиерът отбеляза, че докато вносът на енергия от Русия в ЕС рязко е намалял, приходите на руския газов гигант "Газпром", чийто мажоритарен собственик е държавата, са нараснали.

Орбан твърди, че и Пекин сега е в по-добро положение, отколкото преди началото на конфликта. Той обясни, че преди Китай е бил "на милостта на арабите", но сега вече не е, очевидно имайки предвид пазара на петрол.


Според унгарския премиер другите бенефициенти са "големите американски корпорации" За да докаже тезата си, Орбан посочи удвояването на печалбите на Exxon, четирикратното увеличение на Chevron и шесткратното увеличение на ConocoPhillips.

Макар да се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия, Унгария запази неутрална позиция от началото на конфликта, като не предостави оръжие на нито една от страните и не направи остри изявления срещу Москва или Киев.


Будапеща настоява, че не може да рискува сигурността на унгарците и няма да бъде въвлечена в конфликта.

Освен това Орбан и други унгарски високопоставени служители многократно са критикували някои от санкциите на ЕС, твърдейки, че те вредят повече на ЕС, отколкото на Русия.

През май Унгария влезе в пряка конфронтация с ръководството на ЕС във връзка с руското петролно ембарго. Будапеща оттегли ветото си едва след като издейства изключение за горивата, внасяни по тръбопроводи.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени