FACEBOOK

Путин и Си ще участват в срещата на върха на Г-20

Индонезийският президент Джоко Уидодо заяви, че руският лидер Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин са потвърдили, че лично ще присъстват на срещата на върха на Г-20 в Бали през ноември.

"Си Дзинпин ще дойде. Президентът Путин също ми каза, че ще дойде", заяви Уидодо пред Bloomberg в петък.

Съобщението беше направено след телефонен разговор между лидерите на Русия и Индонезия в четвъртък.


Според Кремъл по време на разговора си Путин и Уидодо са обсъдили двустранните отношения и продоволствената сигурност.

"С оглед на индонезийското председателство на Г-20 беше засегната и подготовката за срещата на върха на групата в Бали. . . ", се казва още в съобщението.

Преди повече от месец Москва потвърди участието на Путин в срещата на върха в Бали, но заяви, че все още не е ясно дали той ще присъства лично или чрез видеовръзка.

"Форматът на неговото участие подлежи на уточняване в зависимост от развитието на ситуацията в света и санитарно-епидемиологичната обстановка в Югоизточна Азия", заяви тогава руското външно министерство.

Ако твърденията на Уидодо се потвърдят, срещата на върха на Г-20 ще бъде първата среща на Путин, Си и президента на САЩ Джо Байдън лице в лице, откакто Русия започна войната в Украйна в края на февруари.

Индонезия е поканила и украинския лидер Владимир Зеленский, въпреки че страната му не е член на клуба на най-големите икономики в света.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени