FACEBOOK

Дълбоко недоверие между Белия дом и Зеленский: Ню Йорк Таймс

Най-близкият до Белия дом медиен канал – авторитетният Ню Йорк Таймс, който особено през последните месеци често пише онова, което Байдън не може да каже официално, в статия на своя виден журналист от 1981 г. насам и пророк, чиито прогнози се сбъдват в огромния си процент Томас Л. Фридман - човек, който обядва със самия президент и дори описва това в статии, изнася неочаквани новини за отношенията между Белия дом и Украйна на фона на изострянето на проблема с Тайван:


„...Украинската война не е завършила. В частни разговори високопоставените служители на САЩ изказват доста повече притеснение относно украинското ръководство, отколкото биха допуснали официално. Има дълбоко недоверие между Белия дом и президента Володимир Зеленский – значително повече, отколкото се смята.


Стават смешни неща в Киев. На 17 юли Заленский уволни генералния прокурор на страната и ръководителя на нейната разузнавателна служба – най-знаковото разтърсване в правителството му от началото на руското нашествие през февруари. Това е все едно Байдън да уволни Мерик Гарланд и Бил Бърнс в един и същи ден. Засега никой не е дал убедително обяснение защо се случи всичко това. Дали не ни се иска да погледнем твърде отблизо под повърхността на ставащото в Киев от страх, че ще видим корупцията, след като сме инвестирали толкова много там?


Междувременно старши служители в американската администрация все още вярват, че Путин е способен да приеме използването на малки ядрени оръжия срещу Украйна, ако види армията си да се изправя пред поражение.


Накратко, украинската война е толкова несвършена, толкова нестабилна, толкова нелишена от опасни изненади, които могат да избухнат всеки следващ ден. И насред всичко това наистина ли сме готови да рискуваме конфликт с Китай заради Тайван, провокиран от фриволното посещение на председателката на Конгреса?


В Геополитика 101 е ясно, че не бива да отваряш война на два фронта с други две суперсили едновременно.


Според китайските медии Си е казал на Байдън в телефонния им разговор още преди визитата на Пелоси, по повод намесата на САЩ в тайванските работи, че „който си играе с огъня, ще се опари...”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени