FACEBOOK

85,5%: Регулация на цените

85,5% у нас очакват идеи, свързани с държавна регулация на цените на основни храни, плодове и зеленчуци, со проучване на Галъп по поръчка на МЗХ. 72,7% искат създаване на държавни магазини с цел намаляване на стойностите.

Според 79,1% причината за високите цени на хранителните стоки е най-вече у търговците. Едва 2,3% смятат, че отговорни за това са главно производителите, а 15,7% са на мнеие, че и двете страни допринасят за скока.

В столицата 87% смятат, че българските хранителни продукти не са достатъчно. В по-малките населени места този дял е по-малък - към 70%. Над 90% подкрепят държавното подпомагане на родното производство. Интуитивно е и схващането, че българските хранителни стоки са по-качествени, посочват в коментара си социолозите.

Най-голям дял от 40,7% заявяват, че най-често пазаруват хранителни стоки в малки бакалии и квартални магазини. 31,1% казват, че закупуват основното от големите търговски вериги и хипермаркети.

Ако добавим към тях и тези, които предпочитат супермаркетите в близост до дома (25,2%), то оказва се, че повече от половината от българите пазаруват основно от онова, което за краткост обикновено се означава като търговски вериги и подобни.

Когато става дума за плодове и зеленчуци, картината е различна и малките квартални бакалии и магазини (36,5%) и откритите пазари (28,3%) се оказват предпочитаното място за пазаруване, а супермаркетите и хипермаркетите запазват основно място, но отстъпват.

Над 90% одобряват проверките на цените, 6% изразяват неодобрение, а останалите не могат да преценят.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени